Druhý pokus vyšel: Vila Tugendhat má zasklenou terasu

Brno – Ve vile Tugendhat dnes ráno pracovaly desítky lidí a dva jeřáby na tom, aby se podařilo zasklít zadní terasu této funkcionalistické památky. Původně měla mít vila nová skla už 3. září, jenže tehdy skleněné tabule dorazily po cestě z belgické továrny popraskané a musely se znovu vyrobit. Vila se opravuje rok, první návštěvníci se dovnitř podívají příští rok na jaře.

Vila Tugendhat potřebovala speciální sklo, které dokáže vyrobit kvůli specifickým požadavkům jen několik firem v celé Evropě. Památkaři zvolili výrobce z Belgie, který nejvíce vyšel vstříc jejich nárokům. Nová skla jsou kopií původních ze 30. let minulého století – jsou vysoká tři metry, šířka se u jednotlivých tabulí mění od 4,5 do 5 metrů a jejich tloušťka je pouhý jeden centimetr.

„Při zadávaní zakázky jsme vycházeli z archivního průzkumu u původního výrobce z Chudeřic nedaleko Teplic, kde jsme našli popis smlouvy z roku 1929–1930. Pomohlo nám i to, že jsme při výkopových pracích objevili úlomky původního skla,“ popsala správkyně vily Iveta Černá. Úlomky skla prošly několika analýzami, které určily jejich složení a napověděly, které ze dnes vyráběných skel má nejpodobnější složení.

O původní skla přišla vila už v roce 1944, když po náletu na Brno tlaková vlna okna vyrazila. Přežilo jen jediné, které bylo v době náletu zasunuté v ocelovém pouzdře. „Po náletu nahradili velké jednolité tabule menší tabulky, jejichž slepením vznikla požadovaná velikost. Mělo to být provizorní řešení, ale až v roce 1986 je nahradila velkoplošná skla. Ale i ta byla uprostřed slepená,“ uvedla Černá s tím, že do úplně původní podoby se vrací až nyní, po 67 letech.

Za narušenou statiku částečně mohla zchátralá kanalizace pod vilou

„Příčinou narušené statiky byla kanalizace, která byla v některých místech uložená přímo pod vilou. Nejvíce byla narušená statika u zahradní terasy se schodištěm vedoucím na zahradu. Opravy byly velmi náročné, protože bylo nutné nadzvednout stropní desku a narovnat značně pokřivené ocelové sloupy pod terasou,“ vysvětlila Černá.

Sklo není jediný materiál, který do vily putoval z ciziny. Například linoleum podle původního vzorku a staré receptury vyrábí německá firma, pro travertin, kterým je vila doslova obložená, se jelo do lomů poblíž Říma a ebenové dýhy sem dorazily dokonce až z Malajsie.

V následujících týdnech budou dokončeny interiérové omítky, díky zasklení budou moci uvnitř začít pracovat i restaurátoři dřeva, kteří si dosud mobilní nábytek odváželi a restaurovali jej ve svých dílnách. Opravy potrvají do konce roku, v lednu pak vilu Tugendhat čeká kolaudace. Návštěvníkům se znovu otevře na jaře.