Rath: Zrušená organizace Krajská nemocnice vydělala 77 milionů

Praha – Zrušená příspěvková organizace Krajská nemocnice Středočeského kraje, která zastřešovala zdravotnická zařízení v kraji, vydělala za dva roky svého provozu 77 milionů korun. Na tiskové konferenci po jednání krajské rady o tom informoval středočeský hejtman David Rath (ČSSD).

Kraj organizaci zřídil v roce 2009, aby koordinovala činnost nemocnic a jejich hospodaření. Její vedení centralizovalo nákupy zboží a služeb, čímž se vytvořily milionové úspory na místech, kde dříve nemocnice samy zbytečně utratily statisíce korun měsíčně, uvedl David Rath. Podle hejtmana tak byl smysl zřízení příspěvkové organizace zcela naplněn. Ekonomická bilance této organizace je jednoznačně velmi pozitivní," prohlásil.

Za dobu svého fungování obdržela Krajská nemocnice od jednotlivých nemocnic ve středních Čechách na provoz celkem 18,5 milionu korun. Za stejnou dobu svou činností uspořila 96 milionů korun, uvedl. Celková úspora tedy činila přes 77 milionů korun. Ušetřené peníze podle Ratha zůstaly převážně v nemocnicích, jimž organizace pomohla ušetřit prostředky v rozpočtech. Zhruba půlmilion korun, který zbyl po zrušené Krajské nemocnici, poplyne do rozpočtu kraje. Šéfka kontrolního výboru zastupitelstva Dagmar Nohýnková v reakci uvedla, že jde o pouhé účetní operace, které měly zakrýt, že oblastní nemocnice na spolupráci s centrální organizací prodělaly.

Krajská nemocnice vyjednávala s pojišťovnami a distributory léčiv

Příspěvková organizace zajistila opravu vyúčtování zdravotní péče krajskými nemocnicemi v roce 2009 vůči všem zdravotním pojišťovnám. Ušetřila tak zdravotnickým zařízením 32,8 milionu korun. Dalších 4,5 milionu korun ročně se organizaci podařilo nemocnicím ušetřit tím, že vyjednala snížení marží čtyř velkodistributorů léčiv, uvedl Rath. Vyjednání centrálního pojištění pro všech pět nemocnic v kraji ušetřilo jejich rozpočtům dohromady 11 milionů korun ročně.

Operace
Zdroj: ISIFA

Sjednocení a snížení cen energie přineslo roční úsporu ve výši 8,3 milionu korun. Další miliony podle Ratha ušetřil outsourcing úklidu, praní prádla, stravování či právních služeb. S výsledky dvouletého hospodaření příspěvkové organizace se dnes seznámili členové krajské rady. Na jednání navíc dostali přehled platů všech devíti zaměstnanců nyní již zrušené organizace. Rada konstatovala, že mzdy nebyly přehnané, řekl dnes novinářům Rath.

Organizaci zrušil Nejvyšší soud

Hejtman na konci srpna oznámil, že Krajská nemocnice Středočeského kraje byla zrušena. O jejím osudu rozhodl Nejvyšší soud. Organizace dva roky fungovala a čekala na zápis do rejstříku, soud to ale odmítl učinit, údajně z formálních důvodů. Příspěvková organizace podle něj okamžitě přestala vyvíjet činnost a její úlohu nyní plní kladenská nemocnice. Všichni zaměstnanci přešli pod jednotlivá zdravotnická zařízení, uvedl na konci srpna. Dnes také řekl, že součástí prověrky hospodaření Krajské nemocnice byla i právní analýza stavu, z níž vyplynulo, že organizace byla zřízena podle zákona. Podle Ratha jde o zajímavý právní problém, který mají vyřešit právníci. Hejtman ho přičítá údajně nejasné dikci českých zákonů.

Klaudiánova nemocnice
Zdroj: ČT24

Fungování organizace zastřešující jednotlivé krajské nemocnice dlouhodobě kritizovali občanští demokraté. Podle nich stála kraj ročně 20 milionů korun a nic nevykonávala. „Já si myslím, že je to hlavně hraní si s písmeny a se slovy. Pakliže čísla nejsou doložena průkazným účetnictvím, lze o nich těžko debatovat. Opět to tedy potvrzuje moje přesvědčení, že svolání zastupitelstva je nutné,“ řekla Nohýnková. Šéf středočeské ODS Petr Bendl se v minulosti pozastavil i nad tím, že v organizaci pracovali lidé z Hostivice, kteří mají blízko k hejtmanovi, například hostivický radní za ČSSD Patrik Tomšů.

Rath naopak tvrdil, že tato řídící instituce je užitečná a ušetřily se díky ní desítky milionů korun. Jejím úkolem podle něj bylo dohlížet na kvalitu služeb a hlavně na ekonomičnost, například nákupu léků, zdravotnického materiálu, společné politiky v oblasti zaměstnanosti, personálních záležitostí, ale i takových věcí, jako je rozvoj nemocnic, aby nevznikaly zbytečné duplicity.