Soutěž snížila cenu sběrného dvora v Klatovech o polovinu

Klatovy - Radnice města Klatovy postaví obří centrum odpadového hospodářství, které je v Plzeňském kraji zcela unikátní. Na necelých dvou hektarech poblíž plaveckého bazénu vznikne do konce příštího roku zázemí odpadového hospodářství pro sběr domovních odpadů. Navíc díky ostré konkurenci stavebních firem, které mají málo zakázek, si projekt vyžádá polovinu nákladů, než město původně počítalo.

„Původně byly projektované náklady 32,3 milionu korun. Vítězná firma z 21 přihlášených ale nabídla, že ho vybuduje za 16,4 milionu korun,“ uvedl místostarosta Klatov Václav Chroust. Polovinu ceny stavby navíc uhradí evropský operační program Životní prostředí.  

„Ceny, které zadavatel určuje, jsou projektové ceny. Cena zadavatele sice může být vodítkem, ale rozhodující je ta cena, ke které se dopočítáme my,“ prohlásil Josef Skála, jednatel vítězné firmy Silnice Nepomuk. Zakázka se podle něj zlevnit dá. A to především díky tomu, že je levnější jak stavební materiál a služby, tak i práce subdodavatelů. 

Stavba nového sběrného dvora v Klatovech ale vítězné firmě prý žádný zisk nepřinese. To ale jejímu jednateli příliš nevadí. Důležitější prý je, že díky zakázce může dát svým zaměstnancům práci.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Nižší ceny ze soutěže jsou v Klatovech běžné  

Klatovy „vysoutěžily“ výrazně levněji také nakladač odpadu pro areál. Místo rozpočtované ceny 3,2 milionu ho pořídí za 1,4 milionu Kč. Dále bitva o městské zakázky zlevnila o více než 40 procent zateplení městských budov, o 9 milionů levněji zase vyjde rekonstrukce části městského parovodu.  

Podle klatovských úředníků jsou nižší ceny vysoutěžených projektů ve městě již běžnou praxí. „Skutečné nabídkové ceny jsou oproti předpokládané ceně o 30 i více procent nižší,“ potvrdila vedoucí odboru rozvoje města Daniela Pleskotová. Vedení města se ale obává toho, aby takto levné zakázky nebyly šizeny. Proto například na stavbě centra odpadového hospodářství budou působit dva stavební dozory. „Ohlídáme si, aby všechny materiály měly ty správné parametry,“ upozornil Chroust.

Centrum odpadového hospodářství začne fungovat od roku 2013

Nynější stavba je pouze první fází při budování celého centra, v níž se vybuduje hlavně velký sběrný dvůr, který nahradí 20 let starý dvůr u hřbitova, a sklad nebezpečného odpadu. Radnice už má připravenou druhou etapu centra odpadů za více než deset milionů korun, tedy výstavbu kompostárny, na níž už také požádala o evropské dotace. 

Areál odpadového hospodářství vznikne na místě bývalého velkoskladu potravin Taroko s plochou 1,7 hektaru. Klatovská radnice ho koupila před pěti lety za 12 milionů korun. Do oploceného prostoru ve směru na Tajanov, kde je obrovská hala, velký pozemek a administrativní budova, přesune městská firma Odpadové hospodářství techniku sběru odpadů. Nové odpadové zázemí naváže na starou industriální zónu města u bývalého podniku Kozak. Skladovací haly i garáže jsou dobře přístupné a podle radnice jsou tam dostatečné manipulační plochy.