Greenpeace kontroluje kvalitu vody v Labi

Praha - Greenpeace se pustila do kontroly kvality vody v Labi. Například dnes dobrovolníci zkoumali výskyt nebezpečných látek kolem Spolany Neratovice. Poslední testy tam totiž odhalily zvýšenou koncentraci rtuti. Přestože Česká televize žádala vedení společnosti o vyjádření, chemička ho za celý den nebyla schopna nabídnout.

První zastávkou bylo odkaliště na pravém břehu Labe. Odtud vytékají ze Spolany odpadní vody. Při druhém zastavení na levém břehu odebírají dobrovolníci z Greenpeace také vzorky sedimentů. Mají informace, že právě v těchto místech by některé jedovaté látky z chemičky mohly prosakovat. „Oba vzorky necháme testovat na nebezpečné látky, například na organochlorové pesticidy, jako je DDT a další, které se tady ve Spolaně vyráběly,“ vysvětluje vedoucí Greenpeace DETOX tour 2011 Jan Freidinger. „Při posledním podobném vzorkování v roce 2003 se tu našly velké koncentrace rtuti,“ dodává konzultant pro ekologická a zdravotní rizika Miroslav Šuta.    

Jako ekologický problém vidí Spolanu také veřejnost. V anketě Černá malina o nejzávažnější poškození životního prostředí získala neratovická chemička nelichotivé 2. místo po Ostravských lagunách. „Veřejnost dala Spolanu na 2. místo, já bych řekla za odbornou porotu, že Spolana by klidně mohla být na prvním,“ říká Jana Svobodová z občanské společnosti Chráníme přírodu.  

Při povodních v roce 2002 byla Spolana zaplavená a do vody unikly nebezpečné dioxiny. Některé kontaminované budovy se pak sice podařilo vyčistit, podle ochranářů je ale nutná sanace celého areálu. „Druhý problém tkví v tom, že stávající výroba ve Spolaně stále používá zastaralé technologie výroby chlóru za pomoci rtuti, tzv. amalgámovou elektrolýzu, ve světě jsou už tyhle provozy zavírány a používá se moderní technologie, tzv. membránová, která už tu rtuť nepotřebuje,“ zdůrazňuje Miroslav Šuta.

Inspekční cesta Greenpeace po Labi bude pokračovat se zastávkami v Mělníku, Lovosicích, Ústí nad Labem a Děčíně.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)