Veřejné cesty v Dolní Olešnici jsou přístupné jen s hlídačem

Dolní Olešnice - Lidé v Dolní Olešnici na Trutnovsku si stěžují na praktiky majitele místního zámku. Tím je společnost Ventus – Česko ruského podnikatele Alexeje Zacharova. Firma zahradila některé veřejné cesty a pouští na ně lidi jen v doprovodu hlídače. Tvrdí, že si chrání svůj majetek. Věc už řeší i místní radnice.

Cesty v okolí olešnického zámečku patří z poloviny obci. Místní lidé po nich ale volně chodit nesmí. „Tyto cesty jsou veřejné, stejně jako byly předtím,“ říká starostka Dolní Olešnice Radoslava Cermanová. Lidé však mohou veřejné cesty využívat jen pod dohledem hlídače. Cestu jim zahrazují vrata se zámkem. Nejvíc to asi trápí majitele zdejšího zahradnictví. Zákazníci se k němu jinak než tudy nedostanou. „V žádném případě tohle není normální stav, jak by to fungovat mělo,“ říká majitel zahradnictví v Dolní Olešnici René Mandy.

Když chtěla radnice zjednat nápravu, odmítla sem ostraha najatá firmou úředníky pustit. Stejně loni dopadli i památkáři, kteří přijeli zkontrolovat údajné kácení ve zdejším chráněném parku. „Minulý týden tam proběhnul státní dozor nad účelovými a místními komunikacemi, byl nám znemožněn přístup do areálu,“ říká Cermanová.

„Pokud by kdokoli pronikl na naše území bez našeho dovolení, bude odtud vykázán takovým způsobem, aby do budoucna upustil od záměru zopakovat to,“ sdělil jednatel společnosti Ventus – Česko Miroslav Kopačka. Kopačka úředníkům údajně už dříve vzkázal, že s nimi nebude ztrácet čas. Zdejší radnice s firmou tedy zahájila správní řízení a celá věc může skončit u soudu.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)