Mláďata vzácného orla jsou v péči ornitologů

Bublava – Stanice pro handicapované živočichy v Bublavě na Sokolovsku se stará o dvě mláďata vzácného orla mořského. Odhaduje se, že na území Česka v současné době žije asi 30 párů. V Karlovarském kraji jsou dvě hnízda. Asi tříměsíční mládě se dostalo do stanice s tak poškozeným pařátem, že bylo nutné jeho tři prsty amputovat. Podle veterináře to má na svědomí nastražená past.

Původce poškození by mohl dostat nemalou pokutu. K tomu je ale potřeba ho najít a prokázat úmysl. Šance je malá. Ornitolog CHKO Slavkovský les Pavel Řepa upřesnil, že u podniku může hrozit až milionová pokuta, u soukromé osoby může činit desítky tisíc korun.

O měsíc dřív než orel s poškozeným pařátem pobývá v sousední voliéře jeho nejspíš jediný sourozenec. Z nějakého důvodu opustil hnízdo a neumí létat. Naučit se to a dostat šanci na návrat do volné přírody může jedině ve speciální voliéře. Ta, kterou tady mají, je pro orla příliš malá.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

„Orel se nejdříve musí dokrmit a pak musí být umístěn do speciální voliéry, kde by se rozlétal,“ sdělil Vladimír Tomáš Smolík ze Stanice pro handicapované živočichy Drosera. Poškozený dravec takovou šanci nedostane. Dožije v péči člověka.