'Český Gándhí' Vischwanathan se snaží zmírnit napětí na severu Čech

Varnsdorf - Indický sociální pracovník Kumar Vischwanathan vychází z přesvědčení, že i v posledním ztracenci je kus dobrého, jen se musí objevit. Za nejdůležitější pro dosažení tohoto cíle považuje Vischwanathan vzájemnou komunikaci. Kumar Vischwanathan, jemuž se někdy přezdívá český Gándhí, přijel minulý týden z Ostravy do severočeského Varnsdorfu, aby se pokusil zmírnit etnické napětí mezi obyvateli tohoto města. Před deseti lety se mu to podařilo promyšlenou sociální prací v Ostravě, i když tomu tehdy skoro nikdo nevěřil. Za práci ve svém sdružení „Vzájemné soužití“ byl oceněn cenou Františka Kriegla a ambasádou USA řádem Alice Masarykové za úsilí o zlepšování vztahů mezi majoritou a Romy.

Varnsdorf byl před sto lety kvetoucí město v jedné z nejvyspělších částí střední Evropy. Teď opuštěné a polorozpadlé strojírny a textilky v této části šluknovského výběžku působí symbolicky. Industriální zmar se promítá i do duší zdejších lidí, z nichž se mnozí ocitli v zoufalé sociální situaci. Ta se nejvíce promítá do života zpravidla nekvalifikovaných severočských Romů, kteří přecházejí z ubytovny na ubytovnu a jen velice těžko hledají práci.

Úměrně s narůstajícím sociálním propadem kraje vzrůstá i počet krádeží páchaných těmi nejchudšími. Přibývá také sociálně patologického chování.

První úspěch: starosta Varnsdorfu se poprvé vypravil do ubytovny

Vischwanathan přijel do Varnsdorfu ve snaze o zprostředkování dialogu mezi obyvateli města. A byl úspěšný - podařilo se přesvědčil starostu Varnsdorfu, aby poprvé ve svém životě navštívil městskou ubytovnu. Pochopil, že je nutné navázat alespoň minimální dialog se zdejšími Romy žijícími v zařízení města. Bez dialogu by se mohly ještě vyostřit spory mezi Romy a majoritou, které by mohly vést až k lynčování, myslí si Vischwanathan.

Mezi největší problémy na severu Čech řadí Vischwanathan bydlení, zaměstnání, vzdělávání, zdraví a bezpečnost. Řešení vidí v komunikaci. „Dialog by mohl podnítit vznik platformy pro Šluknovsko,“ tvrdí indický sociální pracovník. Bez společné snahy je pravděpodobné, že se společenství rozpadne, soudí Vischwanathan. Obává se totiž frustrace, která mezi obyvateli severních Čech neustále vzrůstá. Situace může vést i ke scénáři, kdy lidé ztratí důvěru k policii a ke starostům. „Pokud zmizí důvěra ke státu, situace ze severu Čech se může rozšířit i do dalších míst Česka,“ uzavírá Vischwanathan.

Privatizace nemocnice v Brandýse nad Labem (zdroj: ČT24)