Pražskou čističku zmodernizuje sdružení čtyř firem ÚČOV

Praha - Radní dnes rozhodli, že pražskou čističku odpadních vod přestaví za 6,22 miliardy korun sdružení firem zvané ÚČOV Praha. Patří do něj společnosti SMP CZ, Hochtief CZ, Degremont a WTE Wassertechnik. Ústřední čistírnu odpadních vod (ÚČOV) Praha doporučila zvláštní výběrová komise, kterou metropole ustavila po kritice, že rekonstrukce je moc drahá a peníze z ní mají mířit k ODS. Přestože tendr na rekonstrukci čističky už skončil, není zatím jisté, zda práce skutečně začnou. Město totiž nemá dost peněz a na evropskou dotaci nemá nárok kvůli problematické smlouvě s firmou Veolia, která čističku spravuje. Magistrát by proto chtěl smlouvu vypovědět.

Radní dnes potvrdili, že Ústřední čistírnu odpadních vod přestaví stejnojmenné sdružení čtveřice firem. To za ideálního vítěze v srpnu jednomyslně určila výběrová komise. „Vítěz nabídl nejnižší cenu a nabídka byla nejlepší i v ostatních parametrech,“ prohlásil náměstek primátora Karel Březina. 

Nabídka počítá s cenou 6 miliard a 220 milionů korun. Cena s DPH by měla být 7,46 miliardy korun, podle primátora tato cena nebude překročena. V letošním rozpočtu má Praha na stavbu 850 milionů korun. Návrhy dvojice zbylých uchazečů byly řádově o stovky tisíc vyšší. Podle Svobody nikdo z dalších účastníků tendru nepodal námitku proti výsledku, smlouvu s vítězem by proto Praha mohla uzavřít do 20. října. Vítěz zatím postaví jen novou vodní linku. Přestavba celé čističky vyjde až na 11 miliard.

Budou evropské peníze?

Praha věří, že projekt zaplatí z evropských dotací. Žádost o dotaci odeslala do Bruselu podle pražského primátora Bohuslava Svobody před několika týdny. O možném přidělení peněz by se mělo rozhodnout do konce roku. Zatím se ale zdá, že na dotaci nemá město nárok. Problémem je nájemní smlouva s firmou Veolia, která je na bruselský vkus příliš dlouhá – na 30 let.

Magistrát považuje smlouvu za jeden z nepříjemných odkazů předchozího vedení města a chtělo by ji vypovědět, aby dosáhlo na dotaci. „Intenzivně jednáme s Veolií,“ poznamenal pražský radní pro infrastrukturu Radek Lohynský. Podle primátora Bohuslava Svobody je ale výsledek jednání nejistý.

Bez evropské dotace, která by mohla pokrýt až 70 procent nákladů, by zřejmě nemělo město na výstavbu peníze. Do smlouvy s vítězem chce proto zakotvit, že bude moci od zakázky v případě nezískání dotace odstoupit. „Pokud prostředky z EU nebudou, budeme muset tlačit na stát, aby se na akci podílel,“ řekl v pondělí po jednání finančního výboru primátor. Řešením by ale zřejmě mohla být i půjčka nebo zvýšení ceny vodného a stočného.

Praha totiž má nad sebou Damoklův meč v podobě pokuty. Pokud se jí nepodaří zrekonstruovat čističku do roku 2015, bude Vltava příliš špinavá. Následně přijde pokuta z Bruselu, která z městské pokladny vytáhne dalších 200 až 300 milionů korun.

TOP 09 se soutěž nezamlouvala 

Velká zakázka za velké peníze k sobě od začátku stahuje kritiky. Proti byl třeba vítěz komunálních voleb, strana TOP 09. Ta soutěž označila za účelovou a předraženou a chtěla ji zrušit. Vedení města tlaku ustoupilo, parametry tendru přepracovalo a zřídilo komisi. „Tři renomovaní uchazeči o veřejnou zakázku takovéhoto rozsahu a složitosti dokazují, že podmínky tendru byly, při vší náročnosti, nastaveny dostatečně široce,“ konstatoval primátor Svoboda.

Z renovace čističky se stalo velké téma v souvislosti s kauzou manipulace zakázkami na Státním fondu životního prostředí. Poradce exministra Pavla Drobila Martin Knetig se měl skrze nadhodnocené zakázky, včetně té na pražskou čističku, snažit získat peníze pro ODS. Policie ho proto na začátku srpna obvinila z nepřímého úplatkářství.

Čistička
Zdroj: ČT24

Praha přestavbu a rozšíření čistírny plánuje dlouhodobě. Během první etapy bude vedle čističky na pražském Císařském ostrově postavená nová čistička za 8,15 miliardy korun. V další fázi by měla být opravena stará čistírna a nakonec musí město vyřešit, jak bude likvidovat kaly, které čištěním vody vznikají. Náklady na novou a starou čistírnu a na přítokové potrubí se podle Jana Boučka z odboru městského investora vyšplhají na 10,45 miliardy korun. Další miliardy bude stát případné definitivní řešení likvidace kalů.

Vydáno pod