Obrnice – město, kde se s Romy žije dobře

Obrnice – Zatímco se města Šluknovského výběžku vyrovnávají s nebezpečím rasových nepokojů, o pár desítek kilometrů dál nemají lidé s romskou menšinou sebemenší problém. Ve dvou a půl tisícových Obrnicích žije téměř polovina Romů, radnice si přesto na soužití obou komunit nemůže stěžovat. Starostka proto radí: Nejdůležitější jsou komunikace a jasná pravidla, která všichni dodržují.

Prkna a překližky místo oken, jasné poznávací znamení pro vybydlené domy a ulice, v Obrnicích nenajdete. Radnice rizikové paneláky raději koupila sama, aby zabránila developerům sestěhovávání nepřizpůsobivých nájemníků odjinud. Přesně tak totiž vznikají ghetta.

Starostka Obrnic Drahomíra Miklošová  (ODS) tvrdí, že každá radnice se musí starat o své lidi. Těmi svými přitom myslí i místní Romy. „Nemůžu říct, že by se tady lidi poprali nebo probíhaly nějaké hádky,“ potvrzuje úspěšnou strategii města Irena Kováčová z místního centra volného času. Podle romského terénního pracovníka Tibora Muchy ke konfliktům mezi místními nedochází proto, že se město snaží se všemi lidmi – Romy i ostatními – co nejvíc pracovat.

Pro dospělé práce, dětem vzdělání

V Obrnicích mají jasno. Dospělí potřebují práci a mladí vzdělání a zábavu. Proto starou školu přestavěli na kulturní dům, ve kterém je otevřeno až do večera Centrum volného času. Kromě toho se radnice snaží zaměstnat tolik místních, co to jde. „Daří se nám to, navíc děti taháme z ulice, aby nedělaly nepořádky,“ raduje se starostka.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Radnice je přesto na případné problémy připravena. V obci udržela policejní služebnu a rovněž má nasmlouvané mostecké strážníky i vlastní romskou hlídku. Starostka Miklošová tudíž může prohlásit, že nikdo se v jejím městě nemusí bát chodit v noci po ulici.