Obce na Potštátsku se konečně dočkají vodovodu

Potštát – Lidé na Potštátsku budou mít konečně kvalitní pitnou vodu. Po letech plánů a marného hledání peněz teď město začalo společně s nedalekými Hranicemi budovat nový vodovod. Investiční akci za zhruba třicet tři milionů korun téměř z poloviny zaplatí ministerstvo zemědělství.

Uhřínov, Radíkov, Středolesí, Boškov a Potštát – téměř dvě tisícovky obyvatel těchto obcí berou pitnou vodu buď z vlastních studní, nebo z nádrže u Potštátu. Voda v ní však už léta nevyhovuje normám a její používání povoluje hygiena na takzvanou výjimku. Ta ale letos platí naposled. „Voda je velmi nekvalitní, obsahuje hodně manganu a hořčíku. Navíc se letos ve vodě objevily i sinice,“ řekl starosta Potštátu Karel Galas. Nápad, že by se obce napojily na skupinový vodovod v Hranicích, vznikl už v roce 2002. Projekt byl ale vytvořen až o pět let později. Vesnice pak začaly shánět peníze. Financování se nakonec ujalo ministerstvo zemědělství a přerovské Vodovody a kanalizace.

„Další miliony přidá Olomoucký kraj a také město Potštát, které dává přes dva miliony, stejně jako Hranice, ty dávají dva a půl milionu korun,“ uvedl tiskový mluvčí města Hranice Petr Bakovský.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Celková délka vodovodu, který se bude stavět, je téměř čtrnáct kilometrů. Práce na stavbě začaly v těchto dnech. „Práce tady bude složitá v tom, že bude brzy zima a ta bude pravděpodobně dlouhá. A pak také ve tvrdosti podloží. Hned když jsme začali, tak jsme zjistili, že skutečnost je ještě horší, než jsme očekávali,“ prozradil stavbyvedoucí Jaroslav Písařík. Kvalitní pitné vody se obyvatelé obcí na Potštátsku dočkají v květnu příštího roku.