Liberec: Co s novými tramvajemi?

Liberec – Nové tramvajové soupravy plánuje koupit město Liberec. Objevují se ale pochybnosti, zda na tramvaje jsou peníze a zda pro ně vůbec bude využití. Plánovaná trať, po které měly jezdit, se totiž stavět nebude.

Smlouvu na dodávku tramvají podepsal loni v prosinci tehdejší předseda představenstva libereckého dopravního podniku a bývalý primátor Jiří Kittner – údajně bez vědomí vedení města. Jde o osm vozů, které měly jezdit na nové trati na liberecké sídliště Rochlice. Část stavby měly zaplatit evropské fondy. Plán na stavbu této trati byl ale odložen na neurčito, protože nejsou peníze na dofinancování projektu. Liberec je nyní zadlužen asi dvěma miliardami korun, dopravní podnik ve vlastnictví města má dluhy další zhruba čtvrt miliardy.

Podle opozičního zastupitele a bývalého člena představenstva dopravního podniku Josefa Šedlbauera to ale není nic nového, o tom, že peníze nejsou, se vědělo ještě před podepsáním smlouvy. „Další problém je, že o takto závažné smlouvě nebylo informováno tehdejší vedení města s primátorem Janem Korytářem. Jiří Kittner smlouvu podepsal na vlastní odpovědnost,“ řekl Šedlbauer.

Studio 6 o libereckých tramvajích (zdroj: ČT24)

Řešení situace se nabízí více. Je možné, že se v budoucnu peníze na trať do Rochlic najdou, to ale Šedlbauer nepovažuje za pravděpodobné. Podle jeho slov by vhodnější bylo jednat s dodavatelem o odsunu dodávky nebo jejím snížení, případně přeprodeji jiným městům.