Nový Bor chce pomoci Romům, Rumburk se bojí další ubytovny

Nový Bor, Rumburk – Romští asistenti prevence kriminality, kteří budou spolupracovat s městskou policií, mají pomoci uklidnit situaci v Novém Boru. Jako prostředníci mezi Romy a místní samosprávou mají začít působit také mentoři pro Romy. V Rumburku zrušil Ústecký kraj plánovanou dražbu bývalého domova mládeže, místní se obávají jeho přeměny v ubytovnu pro nepřizpůsobivé občany.

Novoborská radnice se dohodla s probační a mediační službou v České Lípě na zřízení zvláštních dotovaných pracovních míst určených výhradně Romům. „Nabídka veřejně prospěšných prací či veřejné služby by měla být motivační,“ zdůraznila ředitelka českolipského úřadu práce Zdeňka Cibulková.

V Novém Boru by také mělo vzniknout nízkoprahové komunitní centrum, které by romským dětem nabídlo smysluplnou náplň volného času. Opatření by měla vést ve městě ke klidnému soužití většiny s menšinou. „Když Nový Bor má tento problém, tyto možnosti se najednou objevují,“ poznamenal starosta Jaromír Dvořák. Dodal ale, že je potřeba systémové řešení pro celý region.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Mezi majoritní společností a Romy v Novém Boru panuje napětí od počátku srpna, kdy skupina Romů brutálně napadla hosty jedné místní herny. Útoku předcházel konflikt mezi obsluhou a dvojicí mladíků, kteří chtěli hrát na automatech. Obsluha od nich požadovala občanské průkazy a mladíci ji za to začali slovně napadat. Jeden z hostů se prý ženy zastal a jednoho z mladíků údajně i udeřil. Pak hosté mladíky z baru vyvedli. Oni se však o něco později vrátili s posilou vyzbrojeni mačetami a obušky. Výsledkem potyčky byli tři vážně zranění, z toho nejvíce postiženému muži museli v liberecké nemocnici operovat hlavu. Tři útočníky policie dopadla, další dva zatím stále hledá.

Jak vyřešit spory, zjišťovali Novoborští

O možnostech, jak řešit napjatou situaci ve městě, jednala v pondělí radnice se zástupci policie, probační a mediační služby, odboru prevence kriminality ministerstva vnitra a dalších organizací. Díky dohodě by se podle Dvořáka měla výrazně zvýšit šance pro Romy najít uplatnění, vedle pěti pracovních míst výhradně pro ně potřebuje město dva asistenty prevence kriminality a také tři až čtyři mentory. Navíc má radnice také 20 míst na veřejně prospěšných pracích, které dotuje úřad práce. „Jednáme o jejich dalším navýšení o pět míst, i když to radnici stojí měsíčně 90 000 až 120 000 korun,“ poznamenal Dvořák.

Romové se ale podle Dvořáka musí snažit a uvědomit si, že nejsou sami, kdo má v Novém Boru problém s nezaměstnaností. Nezaměstnanost ve městě dosáhla na konci srpna 11 procent a uplatnění tam hledá kolem 750 lidí. Před třemi lety totiž v Novém Boru zkrachoval největší zaměstnavatel – Crystalex. O práci přišlo tedy v regionu 1 300 lidí. I když v areálu podniká nová firma, zaměstnala jen zhruba 450 pracovníků. Město se tak stále potýká s nedostatkem pracovních příležitostí.

Největším problémem Romů při hledání uplatnění je podle Dvořáka nedostatečná kvalifikace. „Přesněji žádná kvalifikace, řada z nich nedokončila ani základní školu, to komplikuje i jejich uplatnění na veřejných pracích, my nepotřebujeme jen lidi na zametání chodníků, ale hodil by se nám třeba kvalifikovaný dlaždič nebo výpomoc do knihovny,“ vysvětlil starosta. I proto považuje za klíčové vzdělání. „V tom by nám mělo pomoci nízkoprahové centrum, než ale získáme na jeho vybudování dotace, chceme otevřít klub, kde by se dětem věnovali dva pracovníci, pomáhali jim s úkoly, doučovali je a motivovali,“ dodal Dvořák.

Předloňská demonstrace proti vyhrocené situaci na Šluknovsku
Zdroj: ČT24

Kraj se nezbaví budovy v Rumburku

Aby se situace nezhoršovala ani v nedalekém Rumburku, Ústecký kraj zrušil dražbu bývalého domova mládeže, obává se totiž jeho přeměny na ubytovnu. Chce ho nabídnout k odkoupení městu. Právě před ubytovnami pro sociálně slabé opakovaně protestovali obyvatelé blízkého Varnsdorfu. Vadí jim zvýšená kriminalita v celém Šluknovském výběžku, často z ní viní právě Romy z ubytoven.

Kraj měl dnes dražit nevyužitou budovu bývalého domova mládeže v rumburské Jiříkovské ulici. Při dobrovolné dražbě kraj nemůže ovlivnit budoucí využití prodané nemovitosti, proto raději dražbu zrušil. „V současné situaci je vedení Ústeckého kraje přesvědčeno, že je nezbytné řešit prodej bývalého domova mládeže ve shodě s rumburskou radnicí a hledat vzájemně přijatelné řešení jak v oblasti vlastnictví, tak i budoucího využití této budovy,“ uvedla hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová.

Rumburská radnice zrušení dražby ocenila, rýsuje se už také budoucí využití opuštěné budovy. "Město už nějakou dobu plánuje vytvoření azylového domu pro matky s dětmi. Máme několik vyhlédnutých budov, ale tato se zdá zatím nejvhodnější. Je to bývalý internát a navíc má velkou zahradu, což by bylo pro děti dobré. Vše je ale stále ve stádiu
úvah," řekla mluvčí Rumburku Gabriela Doušová.

Ubytovny pro sociálně slabé se staly opakovaně cílem protestních pochodů ve Varsndorfu. Místní lidé jejich převážně romské obyvatele viní z nárůstu kriminality v regionu. Na nespokojenosti místních se podle samosprávy snaží zviditelňovat jednotlivci i různá extremistická hnutí. Největší protesty zažil Varnsdorf v sobotu po shromáždění svolaném Dělnickou stranou sociální spravedlnosti. Dav se po jeho ukončení vydal směrem k ubytovnám, zastavit ho museli až policejní těžkooděnci se slzným plynem a vodním dělem.

Starostové upozorňují, že situace ve Šluknovském výběžku je špatná už téměř rok, do jejich obcí se prý přistěhovávají nepřizpůsobiví z různých částí republiky. Místní začali protestovat koncem srpna, poté co skupinka asi dvaceti lidí, údajně Romů, napadla mnohem menší skupinu obyvatel Rumburka.