V Praze se koná první ročník festivalu jídla Foodparade

Praha - Ochutnat vybraná menu předních pražských restaurací, zúčastnit se sommeliérského rychlokurzu nebo besedovat s odborníky na téma vaření mohou návštěvníci prvního ročníku festivalu jídla Foodparade, který se koná tento víkend v areálu Pražské tržnice v Holešovicích. Akce by měla poskytnout především příjemný zážitek z jídla.

„Jídlo vnímáme jako společenskou událost, při které se lidé setkávají a dobře se baví. Očekáváme účast pěti až deseti tisíc lidí. Inspirací pro nás byly velké evropské festivaly jídla,“ charakterizoval festival Marcel Vargaestok z pořadatelské firmy Chefparade. „Návštěvníci ochutnají degustační menu restaurací a poté si z nich třeba vyberou tu, kam začnou pravidelně chodit. Vyzkoušet si mohou i kurz vaření,“ dodal Vargaestok.

Kromě tradiční české kuchyně se návštěvníci Foodparade seznámí například s thajskou, francouzskou nebo italskou kuchyní. „Budou se tady prezentovat také tři restaurace, které se specializují na steaky, takže i milovníci masa si přijdou na své a mohou jeho chuť navzájem porovnávat,“ řekl Vargaestok a dodal: „Zajímavostí jistě bude i retrostánek, kde se budou vařit jídla, která si lidé pamatují z jídelen z dob socialismu. Návštěvníci tak mohou ochutnat třeba klasickou hnědou omáčku, nebo dokonce kakao se škraloupem.“

Nově založená nadace Foodparade si dala za cíl podporovat mladé šéfkuchaře, dětskou zdravou výživu a školní stravování. „Rádi bychom prostřednictvím našich výživových poradců uspořádali osvětové akce mezi rodiči i dětmi. Snažíme se tím hlavně o prevenci dětské obezity. Připravujeme i kroužky vaření ve školách, a dokonce i mateřských školkách, děti to většinou hodně baví,“ vysvětlil Vargaestok.

Cena vstupenky pro dospělé je 300 korun, v tom je zahrnuta i konzumace v hodnotě 200 korun. Studenti a senioři zaplatí 250 korun a děti do 12 let mají vstup zdarma.