Obchvat Chrudimi nebude, archeologové ale kopají

Chrudim - Léta připravovaný obchvat Chrudimi se stavět nebude. Navzdory opakovaným žádostem chrudimské radnice a příslibu bývalého ministra dopravy Víta Bárty (VV) se investice z důvodu nedostatku financí odkládá. Celý obchvat měl stát 1,5 miliardy korun. Přesto se ale pracovat začalo – na trase budoucího obchvatu kopají archeologové. Jestli silnice jednou opravdu přes vykoupené pozemky povede, s jistotou ale nikdo neví.

Postup stavebních prací krizuje starosta města i místní pěstitelé. „Archeologické výzkumné práce samozřejmě probíhají v souladu s uzavřenou smlouvou s Ředitelstvím silnic a dálnic,“ řekla k tomu ředitelka Regionálního muzea v Chrudimi Dana Kroužilová. „Po skončení archeologických prací nastane nad celým územím bezvládí,“ stěžuje si starosta Chrudimi Petr Řezníček. K zvolenému postupu mají výhrady i pěstitelé, kteří kvůli silnici opustili část pronajatých polí. „Jen to zaroste plevelem,“ domnívá se vedoucí rostlinné výroby ze SŠZ Chrudim Miroslav Pravda.

Archeologický průzkum je rozdělen na tři etapy. „Jsme v první etapě a smlouva, kterou máme uzavřenou, činí 25 milionů korun,“ informovala ředitelka muzea. „Vždy jsem si myslel, že když začne nějaká část stavby, a ta archeologická stránka k věci bezesporu patří, tak bude stavba kontinuálně pokračovat,“ posteskl si starosta Řezníček. „Vyhodit miliony za to, že někdo něco rozšťourám a pak to zase zakonzervuji, to je podle mě úplně úplně zbytečné,“ domnívá se Pravda. Silničního obchvatu se tak lidé v Chrudimi v dohledné době nedočkají, zato depozitář tamního muzea už obohatilo několik nálezů.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)