Pod hradeckým náměstkem Kučerou se kýve židle

Hradec Králové - Primátor Hradce Králové Zdeněk Fink vyzval náměstka Leoše Kučeru, aby rezignoval a odešel zpět do kina Centrál, kde byl ředitelem. Kino dluží téměř dva miliony korun, má vážné chyby v účetnictví a hrozí mu bankrot. Podle primátora by měl Kučera chyby napravit.

Kontroloři radnice zjistili v kině hrubá porušení pravidel účetnictví. Podezření vyvolávají účty za cestovné. Kino, dotované městem, dluží 1,8 milionu korun. Neplatilo nájem, teplo, zdravotní ani sociální pojištění. Provozovateli, sdružení Pro Central, hrozí bankrot. „Můj názor je takový, že by se Leoš Kučera měl vrátit zpátky do kina, opustit post náměstka, dát ty věci do pořádku, a když se mu podaří, může se vrátit zpátky na post náměstka,“ uvedl primátor Hradce Zdeněk Fink. Kučera řekl, že se rozhodne během týdne, nicméně je připraven odejít sám. „Pokud ten tlak je veliký, tak odejdu sám, nenechám se odvolat,“ řekl Kučera.

Náměstka Kučeru vyzvali k odchodu všichni koaliční partneři - ODS, Volba pro město i TOP 09. Vadí jim, že problémy, za které odpovídá, před nimi i veřejností zatajil. „Nepředpokládám, že by se podařilo stejnému člověku, který tyto problémy způsobil, je v brzké době vyřešit,“ je spíše skeptický další náměstek primátora Martin Soukup (ODS). Podobně mluví i Richard Nádvorník z TOP 09.  Nabídku vystřídat Kučeru ve funkci náměstka primátora dostala Aneta Maclová z uskupení Doma v Hradci. 

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)