Péče o problémové občany obce zatěžuje

Nekmíř (Plzeňsko) – Obce dostaly od státu řadu povinností, mezi které patří i péče o lidi zbavených způsobilosti k právním úkonům a umístěných v psychiatrické léčebně. Zatímco radnice měst, kde se desítky úředníků starají o záležitosti tisíců lidí, není podobná péče větším problémem, v obci Nekmíř na Plzeňsku se 400 obyvateli komplikuje péče o narkomanku, která se léčí v Dobřanech, život starostovi. Musí se starat o sociální dávky, dluhy i kapesné 36leté ženy, to vše přitom starosta vykonává zadarmo ve volném čase – ve funkci je tzv. neuvolněný. Podobné povinnosti má i mnoho dalších malých obcí a jejich představitelů. Péče o léčené občany přitom obcím nepřináší vůbec žádné výhody.

Opatrovníkem problémové obyvatelky se stal Nejmíř docela nečekaně. „Najednou jsme dostali spis od soudu, že jsme její opatrovníci, protože její maminka to odmítla,“ popsal starosta Josef Pangrác začátek péče o léčenou narkomanku. Už půl roku musí vyřizovat například žádosti o vyzvednutí osobního prádla nebo o přidělení mobilního telefonu.

Podle právníků, kteří o opatrovnictví rozhodli, neexistovala jiná možnost. „Pokud opatrovníkem není fyzická osoba blízká, ustanovuje se obec podle místa jejího bydliště,“ upozornila místopředsedkyně Krajského soudu v Plzni Eva Vydrová. Nekmíř dostal ženu do péče, přestože ji podle Hany Krlišové z obecního úřadu na místě nikdo neviděl několik let. „Obec s tím má jenom problémy,“ podotkla.

Město Dobřany, kde psychiatrická léčebna stojí, má sice větší úřednickou mašinérii, ta se ale musí starat o záležitosti hned 50 lidí. „Opatrovníkem je z toho důvodu, že osoby zbavené způsobilosti k právním úkonům se fakticky zdržují v psychiatrické léčebně Dobřany,“ uvedl předseda Okresního soudu Plzeň-jih David Protiva. Město se musí zabývat žádostmi a stížnostmi léčených lidí, jejich dluhy i občasnými útěky. „Většina našich opatrovanců jsou gambleři, kteří svoji vinou přišli o svůj majetek a my za ně musíme řešit veškeré finanční závazky,“ upozornila přitom dobřanská místostarostka Dagmar Terelmešová.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Ačkoli se lidé vyléčení z nebezpečných závislostí často chovají slušně a nejsou s nimi nejmenší problémy, stát kvůli nim týrá obce dál. Radnice musí shánět byty a na vyléčené nějakou dobu dohlížet. Nadále jim také přidělují kapesné. Jak zjistili představitelé Horní Lukavice, je i s tím problém. Starosta se rozhodl svému svěřenci, který se po návratu z léčebny a nástupu do práce choval příkladně, kapesné za odměnu zvýšit. „Musel na to být vypracován znalecký posudek, který stál 8 tisíc korun,“ přiblížil starostův zástupce Karel Hůla.

Aby práce nebylo málo, musí obce každý rok opatrovnickému soudu dokládat podrobnou zprávu, jak se o svěřence stará a hospodaří s jejich majetkem.