Videa z jednání liberecké radnice už nebudou dostupná

Liberec – Liberecký magistrát přestane zveřejňovat videozáznamy z jednání zastupitelstva. Odvolává se přitom na doporučení Úřadu na ochranu osobních údajů. Ten ale proti zveřejnění nic nenamítá a tvrdí, že si město jeho slova špatně vyložilo. Stačí prý jenom, když předtím vymaže citlivá osobní data. Opozice situaci kritizuje.

„Záznamy samozřejmě zveřejňovat lze, pokud jsou v nich anonymizovány osobní údaje,“ uvedla mluvčí Úřadu na ochranu osobních údajů Hana Štěpánková. Strážci soukromí podle ní pouze poukázali na zveřejnění kompletního záznamu, kde byla citlivá data snadno dostupná.

Magistrát přesto riskovat pokutu nechce a záznamy nezveřejní. „Je nám to velmi líto. Budeme čekat na nějakou úpravu legislativy, protože si myslíme, že veřejnost má právo na zveřejňování záznamů,“ tvrdí primátorka Liberce Martina Rosenbergová (ČSSD).

Příznivci liberecké politiky si nyní musí vystačit s přímým přenosem z jednání zastupitelstva. Tento způsob informování o obecním dení Úřadu na ochranu osobních údajů nevadí. Druhou možností je počkat si na vydání oficiálního zápisu.

Postup vedení města ale kritizuje opoziční Změna pro Liberec, magistrát podle ní nevyužil všech možností. Jan Korytář, který ještě nedávno liberecké radnici vládl, je navíc přesvědčen, že zveřejňování záznamů by přispělo k větší transparentnosti místní politiky.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Stejný problém řešily nedávno také Karlovy Vary. Na přenos ze schůze zastupitelstva si stěžovala opoziční ODS. Magistrát nejdřív archiv záznamů schůzí zablokoval. Nakonec ale přístup obnovil a chce iniciovat změnu zákona, aby záznamy na internetu mohl zveřejňovat. „Obecné informování o jednání zastupitelstva města je primární a pro nás prioritní,“ prohlásil karlovarský primátor Petr Kulhánek (KOA).