Řeka Desná by v budoucnu neměla být pro obce na Šumpersku hrozbou

Loučná nad Desnou - Komplexní plán ochrany před velkou vodou má pro sedm obcí na Šumpersku Povodí Moravy. Otázku, jak před povodněmi ochránit obyvatele osmi vesnic v údolí řeky Desné, přitom starostové řeší už 14 let. Ani teď ale se všemi plány správce toku nesouhlasí. Ne všechna navrhovaná opatření jsou podle nich potřeba. Navíc nevěří, že se na ně najdou peníze.

Co dokáže velká voda, když se rozvodní řeka Desná, to zažili obyvatelé v údolí v posledních čtrnácti letech několikrát. Škody po povodních v roce 2007 a 2010 dosáhly téměř k osmatřiceti miliónům korun. Povodí Moravy má teď v ruce komplexní plán ochrany lidí před stoletou vodou. „Stavby pro ochranu zastavěných částí tvoří suché poldry, zemní hráze nebo ochranné zdi i obtokové kanály,“ uvedla mluvčí Povodí Moravy Veronika Slámová.

„V tuto chvíli se definovaly ty věci, které by se měly realizovat, ale myslím, že jejich postup je poměrně pomalý. Pořád se mi zdá, že je tam zapotřebí víc peněz,“ říká starosta Loučné nad Desnou Pavel Martínek.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

Starostové tvrdí, že ani teď Povodí Moravy koryto řeky dobře neudržuje. Poukazují na vymleté břehy a okolí řeky zarostlé stromy. Právě v obci Loučná teď povodí Moravy finišuje s opravami koryta řeky Desné. Kamenné břehy poškodila povodeň před čtyřmi lety a naposledy také loni. Podle starosty jsou to ale úpravy spíše kosmetické.

„Desná je velice divoká řeka a jen v letošním roce jsme už ukončili osm akcí,“ tvrdí mluvčí Povodí Moravy Veronika Slámová. Starostové teď řeší zásadní otázku. Proti jak velké vodě mají být vesnice chráněny. Právě od toho se totiž odvíjí plánované stavby a peníze na ně. Část půjde podle starostů i z obecních rozpočtů. Projekty ke stavbám mají být hotovy nejpozději v roce 2013. Stavět se má v průběhu dalších sedmi let. Investice do protipovodňové ochrany na řece Desné zatím nikdo nevyčíslil.