Zbouraný dům v Kamenné čtvrti už není chráněnou památkou

Brno – Dům v Kamenné čtvrti číslo 38, který brněnský magistrát nařídil zdemolovat, už není památkou. Rozhodlo o tom ministerstvo kultury, které vyhovělo žádosti Brna o jeho vyjmutí ze seznamu památek. Památková inspekce šetří, zda může za zbourání domu uložit některé z institucí peněžitý trest. Na místě památky ze 20. let minulého století v současné době zůstává jen hromada cihel a torza obvodových stěn.

„Ministerstvo odpamátnilo dům z toho důvodu, že stavba byla odstraněna, a proto pozbyla památkové hodnoty. V tuto chvíli už nemělo reálnou cenu, aby budova i nadále měla památkovou ochranu,“ řekl mluvčí ministerstva kultury Stanislav Brunclík.

S tím souhlasí i zástupci Národního památkového ústavu (NPÚ). „Na místě památky zůstala pouze ruina, kterou nelze zachránit. Skutečně nemůžeme chránit něco, co už není,“ dodal Aleš Homola z NPÚ. Podle něj má ministerstvo kultury pouze možnost odpamátnění něčím podmínit – například tím, že budoucí výstavba nebude narušovat okolní památkovou zástavbu.

Aleš Homola z NPÚ o odpamátnění domu v Kamenné kolonii (zdroj: ČT24)

Památková inspekce konstatovala, že postup odboru územního a stavebního byl protizákonný. „Inspekce proto požaduje po magistrátu, aby nařízení k demolici domu zrušil platnost. Je to sice formální krok, který už domu nepomůže, ale pokud by k němu nedošlo, vznikl by nebezpečný precedens. Města by si totiž mohla odsouhlasit demolice památek, aniž by do toho ministerstvo nebo památkový ústav mohly zasáhnout,“ popsal Brunclík.

Inspekce prošetřuje, zda některý ze správních orgánů města nebo městské části nepochybil. Pokud ano, inspekce mu hodlá uložit pokutu. Podle památkového zákona je vlastník kulturní památky povinen pečovat o její zachování, udržovat ji v dobrém stavu, chránit ji před ohrožením a poškozením. Podle památkářů v tom Brno, případně městská část Brno-střed, selhalo.

Statika čeká kvůli nekvalitnímu posudku disciplinární řízení

Dohru možná bude mít kauza i pro statika, na základě jehož posudku dalo město podnět k demolici. „Památková inspekce dala podnět k disciplinárnímu řízení vůči autorovi statického posudku. Posudek byl nekvalitní a nepostihoval skutečnost,“ uvedl Homola. Památkáři v roce 2007 stav domu zadokumentovali a podle jejich zprávy byl sice zanedbaný, ale v žádném případě nehrozilo jeho zřícení kvůli statickému poškození.

K demolici došlo v polovině května letošního roku. „Stavební úřad na základě znaleckého posudku nařídil stavbu odstranit. Důvod byl jednoznačný, hrozilo tam bezprostřední ohrožení zdraví a života lidí,“ tvrdil tehdy mluvčí městské části Brno-střed Roman Burián. Následně vyšlo najevo, že provedení demolice bylo nelegální, protože stavební úřad městské části ji nařídil bez souhlasu památkového odboru brněnského magistrátu. Odborníci také zpochybnili kvalitu statického posudku.