Orlová má novou policejní služebnu

Orlová - Policisté mají v Orlové novou služebnu. V takzvaně sociálně vyloučené lokalitě uprostřed ghetta se policisté každodenně setkávají s vysokou kriminalitou. Potenciální zločince teď mohou zavřít do jedné ze dvou cel nebo použít rekogniční místnost. Orlovská policejní služebna se navíc může pyšnit unikátem, jediným v celém kraji. Je jím místnost pro advokáta, který se může se svým klientem před vyšetřováním poradit.

Každodenní výtržnosti, rušení nočního klidu, bitky a krádeže. Zatímco donedávna museli k těmto případům policisté vyjíždět z centra, teď už to budou mít jen pár kroků - z nové policejní služebny. A nebylo zrovna lehké ji tady vybudovat. „Stávalo se, že za bílého dne se ztrácelo lešení, stavební materiál a podobně,“ říká finanční ředitel stavební firmy VOKD Ivo Přibyl.

„Přestože v současné době vnímáme, že některé regiony spíš uvažují o rušení policejních služeben, tak Orlová a vůbec Karvinsko je velmi specifické a právě v těchto lokalitách by úbytky policistů neměly být zaznamenávány,“ uvedl ředitel policie MS kraje Tomáš Tuhý.

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)

„Kriminalita v Orlové je problém, policejní služebna byla problémem. Věřím, že dneškem je tenhle problém vyřešen,“ dívá se do budoucna optimisticky starosta Orlové Jiří Michalík. Součástí nové služebny je i speciální rekogniční místnost s jednostranným zrcadlem. „Jedná se o specifickou místnost, která nám napomáhá v plnění úkolu podle trestního řádu,“ vysvětluje zástupce vedoucího oddělení PČR Orlová Kamil Damek. Potenciální kriminálníky navíc můžou už nyní orlovští policisté vsadit do cely. Přímo ve služebně mají dvě - dlouhodobou a krátkodobou.