Havířov řeší rostoucí kriminalitu

Havířov - Vedení havířovské radnice jednalo o bezpečnostní situaci ve městě. Přiměla jej k tomu kriminalita na Šumbarku a v Prostřední Suché a také zvěsti o tom, že se do prázdných bytů mají stěhovat další sociálně slabší skupiny obyvatel. Společnost RPG, které byty patří, to ale popírá.

Na větší i menší krádeže, hlasitou hudbu hrající do hluboké noci nebo přepadení na ulici si obyvatelé havířovské městské části Šumbark stěžují dlouhodobě. V místě totiž bydlí řada sociálně slabších rodin. „Nikdo tu nechce bydlet a jsou tu prázdné byty,“ potvrdila jedna z místních obyvatelek. Teď se navíc mezi lidmi proslýchá, že se do nich chystá jejich majitel - společnost RPG - nastěhovat sociálně slabší rodiny ze severních Čech. „Jsou to jen fámy, žádné takové sestěhování nebylo a nebude nikdy plánováno,“ vyjádřil se mluvčí RPG Real Estate Petr Handl.

Havířovský primátor chce předejít tomu, aby se situace vyostřila tak jako třeba na Šluknovsku, proto svolal schůzku o bezpečnosti ve městě. Pozval na ni zástupce městské i státní policie, majitele bytů a občanské komise z dotčených městských částí, aby našli řešení situace.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

„Shodli jsme se na mnoha věcech, které je třeba řešit, ale většina těchto věcí je v kompetenci poslanců,“ tvrdí primátor Havířova Zdeněk Osmanczyk. Podle státní policie je tvrzení o tom, že se kriminalita v obou městských částech zvyšuje, nepravdivé a není na místě. Přesto se s městem předběžně dohodla na zvýšení počtu policistů v těchto oblastech. „Na služebně v městské části Šumbark slouží celkem 39 policistů a na noční směny je posilujeme i o pořádkovou policii,“ řekla mluvčí Policie ČR Karviná Zlatuše Viačková. Dvě pořádkové jednotky povolá policie do města už příští týden. Dělnická strana tu totiž chystá pochod svých příznivců.