Projekt úřadu vrátil práci stovkám lidí

Plzeň – Uplatnění pro nezaměstnané lidi má pomoci najít projekt plzeňského pracovního úřadu nazvaný S pomocí za prací. Úřad pořádá rekvalifikace, semináře a odborné kurzy a motivuje lidi, kteří v dlouhodobé nezaměstnanosti ztrácejí sebevědomí. Projekt trvá dva roky, během nich se do něj postupně zapojilo na 700 lidí z celého regionu, 279 z nich už pracuje.

Jedním z cílů projektu S pomocí za prací bylo přizpůsobit nabídku pracovních sil poptávce. Regionální podniky tak získaly potřebné zaměstnance, kteří se cíleně rekvalifikovali. „Je problém sehnat kvalifikované pracovníky. Protože projekt lidi vzdělal, měli jsme možnost přijmout lidi, kteří mají požadované vzdělání,“ shrnula výsledky ředitelka Oblastní charity Sušice Marie Hrečínová Prodanová.

Součástí projektu je i tzv. přímá podpora. Pracovní úřad tak dává příspěvky například na hlídání dětí v době, kdy jejich rodiče pobývají na rekvalifikačních kurzech, nebo na jízdenky ke každodennímu dojíždění. „Dostávali i příspěvky na stravné a podobně,“ doplnila manažerka S pomocí za prací Barbora Kuralová.

Výsledky projektu, na jehož financování se podílejí stát a Evropský sociální fond, ocenil například Radek Sedláček. Přestože je invalida, nechtěl se smířit s tím, že už nesežene práci. Nakonec úspěšně absolvoval hned dva rekvalifikační kurzy. „Před patnácti měsíci jsem ležel doma a koukal do stropu. Díky projektu začínám podnikat v oboru tvorby webových stránek,“ popsal čerstvý živnostník Sedláček.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)