Pardubice vykupují autovraky za 600 korun

Pardubice – Zbavit se nepojízdného auta pro většinu řidičů znamená pouze starosti. Nyní se ale lidé zdlouhavému kolotoči mohou vyhnout. Stačí vrak odvézt do areálu městských služeb v Pardubicích, kde za kovový šrot zaplatí a zprostředkují jeho ekologické zlikvidování. A pro nepojízdná auta si dokonce zdarma přijede odtahová služba.

Pardubické městské služby rozjely kampaň, jež by měla občanům usnadnit odhlašování auta z evidence a zároveň je přimět k ochraně životního prostředí. Za odevzdané autovraky totiž lidem rozdávají peníze. „Pokud k nám lidé vozidlo sami přivezou, tak za něj dostanou 600 korun,“ potvrdila akci Naděžda Smetanová.

Pokud je vrak umístěn někde přímo v Pardubicích, odtahová služba si pro něj dokonce přijede sama. Majitel za odvoz nic neplatí, na odměnu ale může zapomenout. Pardubický magistrát se v tom případě k autu chová jako k jakémukoliv jinému šrotu. "Autovrak je podle zákona nebezpečný odpad. Podle toho by se s ním také mělo nakládat, uvedl vedoucí odboru životního prostředí Miroslav Míča.

Vysloužilé automobily
Zdroj: ČT24

K ekologické likvidaci vysloužilých automobilů firmy potřebují zvláštní oprávnění. Městské služby tudíž fungují jako prostředník. „Na základě oprávnění můžeme autovraky odebírat od lidí a poté je předáváme firmě, která má souhlas k dalšímu nakládání s těmito nebezpečnými odpady,“ vysvětlila Smetanová.

Kromě šesti stovek si majitelé vraků odnášejí doklady, které pomůžou auto odhlásit. Vozidlo lze totiž z evidence vyřadit pouze na základě dokladů o ekologické likvidaci. Služba se městu vyplácí, nabídka na odkoupení autovraku proto bude platit až do odvolání.

Na akci pardubických služeb se už ale pokusili vydělat různí podvodníci. Někteří požadovali doklad o likvidaci bez odevzdání vozidla, jiní zase chtěli peníze, a přitom odevzdávali auto zčásti rozebrané. I vrak ale musí mít čitelný VIN kód, který je vyražený na motoru a karoserii. „Obojí kontrolujeme s velkým technickým průkazem,“ upozornila Naděžda Smetanová.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)