Machoňova pasáž se prodraží, prý kvůli projektu

Pardubice – Nečekaně drahá bude rekonstrukce historické Machoňovy pasáže v centru Pardubic. Podle radnice je hlavní příčinou růstu nákladů chybný projekt, který zpracoval architekt a poslanec Miroslav Petráň. Ten však odmítá, že by byl projekt problematický, veškeré potíže podle něj pramení ze špatné statiky objektu.

Kolem ceny rekonstrukce Machoňovy pasáže už je dlouho rušno. Městský rozvojový fond nejprve zveřejnil částku 180 milionů korun. Když se taková suma zdála radnici příliš vysoká, oznámil fond chybu a odhad snížil na 128 milionů. Teď se ale ukazuje, že se konečná cena pomalu blíží k prvnímu mylnému propočtu – dosáhne nejméně na 147 milionů, spíše však výš. „Na představenstvu jsme přijali další soubor změnových listů, který posouvá cenu dál,“ přiznal předseda představenstva fondu Jiří Komárek.

Podle Městského rozvojového fondu Pardubice se rekonstrukční práce prodražují ze dvou důvodů – kvůli neočekávaným problémům se statikou objektu, ale také kvůli špatně zpracovanému projektu. Ten vytvořila kancelář Miroslava Petráně, oblíbeného architekta, kterého Pardubičtí poslali i jako svého zástupce do Poslanecké sněmovny. „Myslím si, že jsou tam chyby,“ shrnul svůj pohled na Petráňův projekt technický náměstek rozvojového fondu Martin Charvát. Fond proto najal novou kancelář, která má projekt opravit.

Architekt Petráň ale svůj podíl na zvýšení ceny prací jednoznačně odmítl. Připustil nanejvýš drobné nedostatky projektu. „Musím na svoji obhajobu říct, že za posledních 20 let mám za sebou 20 rekonstrukcí a 20 novostaveb a nikdy nikdo moji práci nereklamoval,“ zdůraznil Miroslav Petráň.

Ať už je příčina prodražení jakákoli, rozvojový fond se obává, že cena ještě vzroste o desítky milionů korun – přes úsporné snahy, na které upozornil náměstek Charvát. Konečná cena bude známa až po dokončení prací. Machoňova pasáž má být opravena příští rok v červenci.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)