Dluhy karlovarské nemocnice se prohlubují

Karlovy Vary – Krajská nemocnice v Karlových Varech se topí v dluzích, a pokud se brzy nezjedná náprava, finanční ztráty se každým měsícem prohloubí. Tvrdí to noví manažeři, které si před dvěma týdny najal kraj. Opoziční zastupitelé chtějí dát novému vedení nemocnice tři měsíce hájení a doufají, že tentokrát se podaří dostat zařízení z krize.

Nový předseda představenstva karlovarské nemocnice Luděk Nečesaný se dnes krajským zastupitelům představil poprvé a hned je příliš nepotěšil. Situaci v nemocnici označil za velmi vážnou, respektive mnohem vážnější, než původně předpokládali. Změny podle něj musí přijít rychle, jinak se zdravotnické zařízení ještě víc zadluží. „Trend je zhruba 4 až 5 milionů měsíčně do ztráty,“ varoval krajské vedení.

Nečesaný kritikou nešetřil. Podle něj v nemocnici nefungují základní pravidla řízení. Chování některých zaměstnanců pak označil za anarchii. „Nejvíce mne znepokojuje situace interpersonálních vztahů,“ prohlásil Nečesaný. Rovněž ho prý překvapilo, kolik lékařů si vedle zaměstnaneckého poměru v nemocnici udržuje také soukromou praxi.

Luděk Nečesaný
Zdroj: Jan Sokol/ČTK

Opoziční zastupitelé jsou přesvědčeni, že za za špatný stav nemocnice může vedení kraje. „Za posledních jedenáct let jsme pro nemocnici nevytvořili takové prostředí, aby byla doopravdy ekonomicky stabilní,“ stěžuje si Jan Horník. Členové krajské rady to ale odmítají a vinu hází na své předchůdce. „Problém s nemocnicí je pochopitelně dlouhodobý, potýkalo se s tím i předchozí zastupitelstvo,“ tvrdí radní Jaroslav Bradáč (ČSSD), jenž dříve předsednictvu nemocnice zasedal.

Vedle personálních problémů se nemocnice už rok potýká s chybnými tendry na nákup lůžek a lékařských přístrojů. Kvůli tomu si musí z vlastních peněz pořídit novou magnetickou rezonanci. Další investice ale krajské zařízení provádět nemůže, jeho hospodaření totiž prošetřuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)