Loučeň je bez pitné vody, pro kraj to není priorita

Loučeň – Domácnostem v Loučni na Nymbursku teče z kohoutků nepitná voda obsahující zakázané množství dusičnanů. Město chce proto už více než pět let vybudovat nový přivaděč vody. Na výstavbu však nejsou peníze a žádost o dotaci ministerstvo zemědělství zamítlo. Krajský úřad totiž tuto investici nepovažuje za prioritní.

Pokud se obyvatelé Loučně chtějí napít nezávadné vody, mají dvě možnosti – koupit balenou anebo dojít pro čerstvou k ekostojanům. Tu, která jim teče z kohoutku, jim zakázala pít hygienická stanice. Voda totiž obsahuje nadměrné množství dusičnanů. Přitom když se místní vodovod původně kolaudoval, všechny limity splňoval. „Dusičnany se navyšovaly postupně,“ uvedla Milena Marečková z nymburské hygieny.

Aby toho nebylo málo, voda je navíc příliš tvrdá a příliš se nehodí ani k mytí či převařování. Například pan Jelínek musel kvůli tomu vyměnit bojler, agresivní voda mu poničila mosaznou vložku. „Ta vložka vypadla a 150 litrů vařící vody se mi vyřítilo, všechno to teklo,“ vzpomíná na nehodu obyvatel Loučně.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Řešením kritické situace je vybudovat nový přivaděč, který by dopravil vodu z jiného zdroje. Vedení městyse se o to snaží už několik let, avšak marně. Minulý rok se vodovod sice prodlužoval, jenže trubky vedou pouze do sousední obce. A to i přesto, že se Loučeň na výstavbě vodovodu finančně podílela.

Obec také žádala o pomoc stát. Ministerstvo zemědělství ale desetimilionovou dotaci nakonec neschválilo. Řídilo se totiž doporučením Středočeského kraje, který nezařadil stavbu vodovodu mezi stavby s nejvyšší prioritou. „Vybíraly se ty akce, které odbor vyjmenoval jako nejdůležitější a na Loučeň se nedostalo,“ vysvětlil rozhodnutí kraje náměstek hejtmana pro životní prostředí Miloš Petera. Loučeň má tedy ještě do konce roku možnost požádat o dotaci přímo Středočeský kraj. Ten má na podobné investice peníze ve fondu životního prostředí.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)