Přerovští „vrtulníkáři“ dostali medaile za misi v Afghánistánu

Bochoř (Přerovsko) - Přes 42 tun materiálu a přes 1 300 osob přepravily stroje 6. vrtulníkové jednotky během zhruba čtyřměsíční mise na základně Sharana v jihovýchodním Afghánistánu. Za jejich práci dnes 100 příslušníkům mise na bochořském letišti poděkovali zástupci ministerstva obrany i velení armády. Vojáci získali medaile ministra obrany za službu v zahraničí. Na misi ISAF působili od května do konce srpna letošního roku a jednalo se o předposlední misi na tamní základně, řekli dnes novinářům zástupci armády.

„Byla to šestá mise, celkem jich máme naplánováno sedm. Velitel Václav Valeš se zhostil svého úkolu velmi dobře, v průběhu služby nenastaly žádné potíže. Na úkoly jsme dobře připraveni, nicméně jsou plněny ve velmi obtížných podmínkách a za zhoršené bezpečnostní situace. O to více jsem rád, že jsou všichni ve zdraví zpátky,“ řekl velitel vzdušných sil Armády ČR Jiří Verner.

Přerovští „vrtulníkáři“ měli na starosti transport materiálu i osob ve prospěch mise ISAF. Plnili obdobné úkoly jako doma, ovšem v mnohem náročnějších podmínkách. V Afghánistánu totiž létali ve větších výškách, za vyšších teplot a zvýšené prašnosti.

Již podruhé na základně působil kaplan Rostislav Toman. „Mise byly hodně podobné. Řečeno slovy jednoho našeho vojáka - dobře namazaný stroj, který prostě jede a není skoro k zastavení. Moje práce spočívala v zaměření na volnočasové aktivity společně s psychologem. Žádné problémy nebo krize vojáků jsem řešit nemusel,“ uvedl kaplan.

Slavnostní ceremoniál se na půdě 23. základny vrtulníkového letectva Edvarda Beneše Přerov uskutečnil v době, kdy se znovu hovoří o zániku základny. Některá média dokonce uvedla, že osud letiště v Bochoři je zpečetěn. „Já musím tyto informace dementovat, protože o zrušení žádné z leteckých základen nebylo do dnešního dne rozhodnuto. Platí to, co je napsáno v Bílé knize o obraně, kde je doporučení na zrušení nejméně jedné z pěti leteckých základen. Příští týden bude k jednání ministerstva předložena důkladná analýza, včetně ekonomické, a následně bude předložen vládě ČR,“ uvedl náměstek ministra obrany Libor Karásek.

Velitel základny Michal Kytlica nicméně připouští, že lidé z letiště s napětím čekají na verdikt ministerstva. „Není rozhodnuto, které z letišť bude zrušeno. Samozřejmě je atmosféra napjatá. V současné době pracuje na základně zhruba 700 zaměstnanců, z toho je přes 100 osob létajícího personálu,“ uvedl Kytlica. Letiště využívá armáda a rozbíhá se na něm i provoz civilního Regionálního letiště Přerov. Proti možnému zrušení základny proto protestují zástupci Přerova, Olomouckého i Zlínského kraje.

Čeští piloti působí v Afghánistánu od konce prosince 2009. Cílem nasazení vrtulníků je zvýšení přepravní kapacity spojeneckých vojsk, která v zemi bojují s povstaleckým hnutím Tálibán.