V Brně vzniklo unikátní centrum pro testování letadel

Brno – Co se stane s konkrétním typem letadla, když je zavěsíte do výšky dvanácti metrů a necháte spadnout volným pádem? Přesně to je jedna z věcí, které budou vědci, ale i studenti a soukromé firmy testovat v centru NETME. Vysoké učení technické dnes centrum určené pro zkoušky letadlové techniky slavnostně otevřeno.

„Budova slouží ke zkouškám leteckých i neleteckých konstrukcí. To znamená, že pádovými zkouškami v hlavní hale můžeme otestovat nejen konstrukce letadel, ale i sedačky nebo podvozky,“ popsal vedoucí letecké divize NETME Jaroslav Juračka. V menších, dokonale vybavených laboratořích potom budou probíhat zkoušky statické. Vědci i studenti budou testovat letadlové systémy či aerodynamiku letadel. Podobné centrum dosud v celé České republice nebylo, zájemci museli testovat v zahraničí. „Částečně se dala využívat i vývojová laboratoř firmy Škoda, ale tam nebylo možné spouštět předměty z výšky k zemi,“ vysvětlil Juračka.

Srdcem celé budovy jsou dva speciální rošty. Ten první, který je těžší, slouží pro crashtesty, je 1,5 metru hluboký a má rozměry 6,5 krát 6 metrů. Je speciálně uložený tak, aby umožnil pádové zkoušky až z výšky 12 metrů. Při nárazu mohou testované součástky dosáhnout rychlosti až 55 metrů. „Železobetonový rošt slouží k tomu, aby utlumil veškerou energii, která se při pádu uvolní. Rošt snese zatížení až 6 tun na metr čtvereční,“ řekl Juračka.

Vedoucí letecké divize NETME Jaroslav Juračka popisuje centrum (zdroj: ČT24)

Přestože centrum vzniklo na univerzitní půdě, bude sloužit i pro komerční účely. Škola spolupracuje s firmami z České republiky i ze zahraničí a společně pracují na vývoji nových technologií pro leteckou, ale i automobilovou dopravu. Příkladem minulé úspěšné spolupráce je experimentální letoun VUT 001 Marabu. Exponát získal druhé místo v soutěži Nejlepší spolupráce roku 2011.

VUT získalo na podobné projekty z Evropské unie osm miliard korun

„Je to jeden z projektů, které univerzita může uskutečnit díky evropským dotacím. Celkově jsme ze strukturálních fondů získali kolem 8 miliard korun,“ řekl rektor VUT Karel Rais. Projekt na NEMTE byl připraven a dokončen jako první z nich. Centrum je dokončené po stavební stránce, do konce roku by do laboratoří měly být umístěny i všechny přístroje. První vědci, studenti a soukromé firmy je začnou využívat od ledna 2013.