Den bez aut uzavře ulice a otevře depo DP

Praha – Evropský den bez aut, který je na dnešek vyhlášen, s sebou přináší dopravní uzavírky a také řadu akcí představujících alternativy k automobilové dopravě. V Praze bude centrem dne bez aut Smetanovo nábřeží. Uzavřeno bude pro veškerou dopravu – kromě automobilové tedy i pro veřejnou –, kterou nahradí kulturní scéna. Rušno však bude také v Hostivaři, kde dopravní podnik otevře své depo.

Uzavřena bude celou sobotu část pražského centra. Zákaz vjezdu bude platit na Smetanově nábřeží, Křížovnické a také v části ulice 17. listopadu vedle Rudolfina, stejně jako v souběžném úseku Alšova nábřeží. V oblasti vyroste několik pódií, kde během dne vystoupí oblíbení umělci s programem pro několik generací.

Den otevřených dveří depa a ústředních dílen dopravního podniku v Hostivaři začne v 10 hodin, potrvá do 16 hodin. V depu metra budou k vidění oba typy souprav, které v současnosti dopravce provozuje – M1 a 81-71M –, připravena bude také ukázka jejich zpětného nakolejování.

V ústředních dílnách si návštěvníci prohlédnou tramvaje a autobusy, které dnes jezdí pražskými ulicemi. Ústředním okamžikem dne bude smutná slavnost – připraveno je oficiální ukončení provozu základního typu tramvají Tatra T3. Tato vozidla v posledních letech postupně a velmi nenápadně mizela, když část z nich prošla rekonstrukcí, další dopravní podnik vyřadil, protože už měl dost novějších tramvají. Na první pohled ale nebude ukončení provozu vozidel T3 patrné, protože nadále budou jezdit vozidla T3M a T3SUCS – z hlediska cestujících takřka stejná, z technického hlediska však modernější.

Den bez aut zahájí tzv. týden mobility, který bude pokračovat dalšími akcemi. V neděli bude autům uzavřeno Václavské náměstí, v pondělí proběhne Den Pražské integrované dopravy, jehož součástí budou například jízdy zvláštního vlaku do vršovického lokomotivního depa a na Odstavné nádraží jih nebo exkurze do řídicího centra hlavního nádraží.

Do týdne mobility se zapojí i další česká města. V Brně i Ostravě proběhne den bez aut ve čtvrtek, v Plzni už v úterý.

Vydáno pod