Město pohádky provázejí spory o statisíce

Jičín – Ačkoli městská rada Jičína uznala, že dluží neziskové organizaci Nadační fond Jičín – město pohádky přes milion korun, peníze nevydá. Zastupitelstvo totiž zablokovalo splacení dluhu, který vznikl po loňském ročníku festivalu Město pohádky pořádaném společně radnicí a nadačním fondem. Zatímco však město dlužné peníze vydat nechce, samo chce od neziskové organizace zaplatit každou drobnost, kterou lze vyúčtovat během letošního ročníku festivalu, který už nadační fond pořádá sám.

Zatímco návštěvníkům přináší jičínský pohádkový festival radost, pro pořadatele je spíše ke zlosti. Nadační fond Jičín – město pohádky, který je hlavním organizátorem, se hádá s radnicí, která v minulých letech akci spolupořádala. Město už nemá s organizací nic společného, zato pečlivě dohlíží na to, aby neziskový nadační fond vše řádně zaplatil. Současně ale zastupitelé odmítli fondu vyplatit 1,3 milionu, které utržili loni na vstupném a od stánkařů a které měli předat hlavnímu pořadateli.

Zástupcům nadačního fondu, kteří museli letos sami sehnat čtyři miliony korun na pořádání festivalu a od města dostali úlevu pouze v podobě zrušení 120tisícového nájemného, se nelíbí zadržování dlužných peněz, ale také to, že radnice dala od festivalu ruce pryč. „Kdyby festival nebyl, tak město ty peníze nemá,“ podotkl člen dozorčí rady nadačního fondu Michal Mládek.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Členové městské rady dluh uznali, ale v zastupitelstvu neprosadili ani jeho splacení, ani další podporu festivalu. „Je nemorální, že město vydělává na festivalu a ještě ke všemu zadržuje peníze. Je standardní, že veřejný sektor podporuje tyto festivaly – a nikoli opačně,“ zdůraznil zastupitel Petr Hamáček. Místostarosta Daniel Novotný dodal, že městu může hrozit i soud.

Zablokované peníze přitom mohou fondu velmi citelně chybět. „Denně docházejí desítky faktur a máme strach, že nevyjdeme,“ přiznala Věra Rychterová z nadačního fondu. Problémy s radnicí nemá festival poprvé, opakují se po několika letech. „Kazí nám to radost z práce,“ posmutnila Věra Rychterová.

Když zastupitelé – zejména díky hlasům části zastupitelů z vládnoucích ČSSD a ODS – odmítli splatit dluh, zdůvodnili to tím, že se město musí problematikou festivalu zabývat podrobněji. „Zastupitelstvo města ustavilo pracovní skupinu, která má za úkol vyřešit staré problémy s financováním a přinést nový model fungování rovnoprávné spolupráce mezi nadačním fondem a městem Jičín,“ přiblížil zastupitel Miroslav Matějka. Návrh vypořádání a další spolupráce festivalu s městem má komise předložit zastupitelům začátkem listopadu.