Ministr Dobeš potěšil Olomoucko dobrými zprávami

Olomouc - Ministr dopravy Pavel Dobeš navštívil Olomoucko a přivezl dobré zprávy. Zelenou dostaly nejdůležitější stavby v regionu – dálnice D1 i obchvat silnice ve směru na Šumperk. Brzy by také měly zmizet na některých místech značky, které snižují rychlost na cestě z Olomouce na Brno.

Už třetí ministr dopravy za poslední půlrok navštívil region, hlavně aby udělal jasno. Pavel Dobeš přijel na Olomoucko zodpovědět tři nejdůležitější dopravní otázky, které trápí jak samosprávy, tak řidiče na krajských komunikacích – komunikace D1, R46 a I/44.

Rychlostní silnice R46 - spojka mezi severem a jihem Hané. Od srpna tu lze kvůli špatnému stavu vozovky jezdit pouze stovkou místo stotřicítky. Řidiči musí mít i přesto dálniční známku. „Pan ministr přislíbil, že se už v letošním roce najde téměř 180 milionů na 1. etapu rekonstrukce,“ říká hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík. „Pokud budou ty části ucelené už v roce 2012, dokážeme si představit, že tam bude ta rychlost navýšena,“ slíbil ministr dopravy Pavel Dobeš.

Dálnice D1 - začíná v Praze a místo v Ostravě končí u Říkovic. Všechna doprava pak musí projet doslova centrem města Přerova. Pod petici za dostavění dálnice se podepsalo 10 tisíc lidí. „Přerov nemá vyřešenou dopravu, není připraven na takovou zátěž,“ upozorňuje náměstek primátora Přerova Josef Kulíšek. Stavbu resort dopravy rozdělil na 2 etapy, Přerov – Lipník nad Bečvou a Přerov – Říkovice. První část by podle Dobeše mohla být realizována v roce 2012.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Silnice I/44 - hlavní tah do Polska. Nepostradatelný pro sever regionu, kam není prakticky jiná cesta. Auta tu musí kličkovat přes vesnice. Pavel Dobeš slíbil peníze alespoň na jeden z dlouho očekávaných obchvatů. „Máme finanční prostředky na stavbu obchvatu Vlachov- Rájec,“ potvrdil. Ke stavbě ministerstvo navíc připravuje i obchvat obce Bludov, která leží na trase do Jeseníků, nebo jižní část v zimě prakticky neprůjezdné silnice přes Červenohorské sedlo.