„Turisté“ si místo památek vyhlížejí auta k vykradení

Praha – Historické centrum Prahy trápí nový druh krádeží. Zloději vykrádají auta, která si vyhlížejí v klidnějších místech turisticky nejzajímavějších oblastí. Jsou většinou oblečeni jako turisté a při obhlídce cíle svého zločinu působí, jako by hleděli na okolní památky. Potom se procházejí poblíž a čekají, až kolem vyhlédnutého auta nikdo nebude.

Policie předpokládá, že vykradači aut vyhlížející jako turisté jsou členové organizovaného gangu. Zatím kradli především v okolí Rudolfina, kde je také dvakrát zachytily bezpečnostní kamery. Večer 20. srpna vznikl záznam dvou mužů, kteří se procházeli po Alšově nábřeží, hleděli k Pražskému hradu, ale ve skutečnosti si prohlíželi, co leží na sedačkách zaparkovaného velkoprostorového renaultu. Když osaměli, rozbili okénko a věci ukradli. Velmi podobně se choval další zloděj o dva dny později v Platnéřské ulici, který vykradl odstavený transit.

Celkem vznikla při obou zločinech asi stotisícová škoda. „Pachatele prioritně zajímají fotoaparáty, mobilní telefony, příruční zavazadla, která mohou obsahovat finanční hotovost nebo platební karty,“ shrnul policejní mluvčí Tomáš Hulan. Ačkoli kriminalisté díky záznamům kamer vědí, jak zločinci vypadají, nedokázali je najít.

Zatím proto vyzvali majitele automobilů k obezřetnosti. Především by neměli nechávat nic na sedačkách – odložené věci jim může někdo ukrást, pojišťovny navíc v takovém případě odmítají škodu uhradit. „Povinné ručení ani havarijní pojištění jim v tomto případě nepomůže, je potřeba mít sjednáno specifické připojištění,“ uvedl mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral.

Že by se podařilo ukradené věci najít, není pravděpodobné. Policisté nedokážou dopadnout pachatele ani jednoho z deseti vloupání do automobilů, ještě hůře se jim přitom hledají drobné odcizené věci. Letos se podařilo objasnit pouze asi 1 200 z 19 tisíc ohlášených případů.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)