Armáda opustí Brdy

Strašice (Rokycansko) – O zrušení vojenského újezdu v Brdech už je podle starostů z Podbrdska rozhodnuto. Konečné stanovisko vlády sice ještě nepadlo, záměr už ale obcím potvrdili ministři obrany, životního prostředí a včera i ministr spravedlnosti. O dalších společných krocích jednali starostové a zástupci občanských sdružení dnes ve Strašicích na Rokycansku.

Od roku 1927 sem běžný smrtelník nesměl. Teď se to má změnit a je kvůli tomu pořádně rušno. Záměr zrušit vojenský újezd rozdělil politiky i samotné brdské obce. Počáteční rozčarování a obavy z plánů Alexandra Vondry už ale podle starostů pominuly. „Musíme se zamýšlet nad tím, co dál. Nikoli jak to vrátit zpět,“ uvedl starosta Hořovic Ondřej Vaculík (nez.) a ředitel Muzea Středních Brd Martin Lang doplnil: „Je třeba se s tím smířit a též vymyslet nějaký způsob ochrany pro brdskou přírodu.“ Neboli vyhlásit brdský újezd chráněnou krajinnou oblastí, aby se zabránilo jeho komerčnímu zneužití a devastaci přírody developery. „Brdy by si měly zachovat stále stejný ráz, to znamená žádné budovy ani civilizační vymoženosti,“ potvrdil předseda představenstva společnosti Brdy – Res publica Pavel Čámský.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Na vyhlášení CHKO má podle starostů zájem i ministerstvo obrany, alespoň na čas by se tak mohlo vyhnout obrovským nákladům za asanaci prostoru. Problémové plochy by se vyhlásily jako zvláště chráněné lokality se zákazem vstupu. „My jsme vypracovali návrh pro tři ministerstva, jak by podle nás mělo vypadat upořádání brdského území po zrušení vojenského újezdu,“ prohlásil starosta Strašic Jiří Hahner (ODS).

Redukce vojenských újezdů je podle Alexandra Vondry nutná, definitivně má vláda rozhodnout ještě do konce roku. Aktuálně má Česko s pěti výcvikovými prostory největší plochu újezdů na jednoho vojáka v celé Evropě.