Fenomén školních zahrad se vrací

Velká Bíteš - V devadesátých letech školní zahrady zanikaly. Jejich lukrativní pozemky obsadily nejrůznější stavby a péče o pozemky se vytratila z rozvrhů. Teď se na školní zahrady opět začalo nahlížet jako na dobré prostředí pro odpočinek či výuku a školy nyní mnohdy marně hledají ve svém okolí kousek přírody. Ve vyučování se znovu objevuje i péče o pozemky. Nejlepší školní zahrady hodnotí ekologické sdružení Chaloupky, které v pátek ocenilo Základní školu ve Velké Bíteši.

Základní škola ve Velké Bíteši sice pěstitelské práce zatím vyučuje pouze v šestém ročníku a jen hodinu týdně, zahradu a nově vybudovaný altán už ale děti využívají i v mnoha dalších předmětech.

„Snažíme se, abychom jim tu výuku ozvláštnili,“ říká učitel Pavel Holánek. Dokonce prý i sami rodiče tento styl výuky podporují, jelikož jsou rádi, že jsou děti v přírodě, případně se i naučí vzít do ruky motyčku nebo hrábě. V dětech je tak rozvíjen kladný vztah k přírodě, ekologii, tradicím i k sobě samým navzájem.

Nejhezčí zahrady se dočkají vyznamenání

O návrat zahrad do škol se snaží také ekologické sdružení Chaloupky. To pomáhá školám získávat dotace a pro učitele z celé země organizuje netradiční víkendový seminář nazvaný Toulavý autobus. Ten vozí kantory na prohlídku těch nejzajímavějších zahrad.

„Neměl by tam chybět záhonek, na kterém si děti mohou něco vypěstovat a vidět, jak to roste a co za tím je práce,“ říká Iveta Machátová z ekologického sdružení Chaloupky. Toulavý autobus s pětatřiceti českými učiteli navštíví během víkendu kromě této oceněné zahrady ve Velké Bíteši ještě dalších deset školních zahrad.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)