Prahu bez aut si užívali cyklisté i chodci

Praha – Několik stovek cyklistů dnes vyrazilo do pražských ulic. V rámci akce Pražské cyklozvonění chtěli svou jízdou propagovat dopravu šetrnou k životnímu prostředí. Projížďku cyklisté zakončili poblíž bývalých branických ledáren. Ve stejné době se vltavské nábřeží od kavárny Slávie až po náměstí Jana Palacha uzavřelo pro řidiče a patřilo jen chodcům. Obě akce se uskutečnily v rámci Evropského týdne mobility.

Cyklozvonění se koná každoročně, městské části se v jeho pořádání střídají. Letos organizace připadla na Prahu 4, která akci připravila v areálu budoucího A-parku v Braníku. Cyklisté se tam sjeli v pelotonech z osmi městských částí, například Prahy 5, 11 nebo 13. Organizátoři jejich počet odhadli až na 500.   

Vyvrcholením programu byl pokus o neoficiální rekord v počtu lidí zvonících v jeden okamžik na cyklistický zvonek. V zaznamenané historii české cyklistiky se nejvíce lidí této činnosti účastnilo loni na Císařské louce, a to 387. Letos se pokus uskutečnil bez oficiálních komisařů, podle organizátorů ale byl rekord o několik desítek cinkajících lidí překonán.   

V areálu byl pro účastníky připraven i další program, děti mohly například závodit na vypůjčených koloběžkách nebo v šlapacích autíčkách. Vyzkoušet také mohly takzvané bumper ball, což jsou menší verze zorbingových koulí, ze kterých lidem vyčnívají nohy.   

Pěší si vychutnávali panorama Hradu 

Na pravém břehu Vltavy od Národního divadla až po náměstí Jana Palacha si pak mohli zejména pěší v dopoledních i odpoledních hodinách užívat procházku s výhledem na panorama Hradčan, aniž by se museli ohlížet na projíždějící automobily. Řidičům byl totiž v rámci Evropského dne bez aut vjezd do této části metropole zakázán. Po nově opravené ulici se procházeli především turisté, kteří mířili ke Karlovu mostu.   

Kromě hudebních vystoupení pro návštěvníky organizátoři připravili prezentaci různých iniciativ, které propagují ekologickou dopravu, lidé si také mohli vypůjčit elektrokola nebo vozítka segway. 

Evropský týden mobility bude pokračovat i v příštích dnech. V neděli se pro automobily zcela uzavře Václavské náměstí, na příští víkend se pak chystá v několika městských částech akce Zažít město jinak, kdy se o program budou starat především místní obyvatelé nebo podniky.