V Krajkové se vzpomínalo na padlé četníky

Habartov/Krajková - Na četníky, kteří padli v československém pohraničí během takzvané sudetské krize, vzpomněla víkendová pietní akce v Krajkové na Sokolovsku. Jejich památku uchovává a každoročně připomíná občanské sdružení Klub 1938 - Četnická stanice Habersbirk.

Klub historických nadšenců předvádí každý rok v místech, kde takzvaní ordneři zabili četníky a další příslušníky československých bezpečnostních složek, rekonstrukce tehdejších událostí. Zakladateli a členy klubu jsou současní policisté. „Uctíváme tím památku padlých četníků, na jejichž tradici navazujeme,“ řekl Martin Götzl z velení krajského ředitelství karlovarské policie.

Útokům ordnerů předcházel projev Adolfa Hitlera na sjezdu NSDAP v Norimberku. „Dvanáctého září měl Führer projev, ve kterém řekl, že tady svým Němcům ubližovat nenechá,“ vypráví Jaroslav Makrot, člen Svazu bojovníků za svobodu ČR. Zfanatizovaní Němci pak zaútočili na policejní stanice, pošty a další české úřady 13. a 14. září 1938.

V letech 1938 a 1939 padlo v československém pohraničí celkem třicet četníků. „Pokud se budeme bavit konkrétně, tak v Krajkové padl jeden četník a pět příslušníků československé armády, v Habartově, tehdejším Habersbirku tři četníci a na Bublavě, tehdy Schwaderbachu tři četníci,“ vyjmenoval Jiří Převrátil z Klubu 1938.

Vzpomínkový den ukončil pietní akt u památníku padlých četníků a vojáků.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)