Silnice z Nového Strašecí do Rakovníka bude zavřená ještě měsíc

Rakovník - Silnice z Nového Strašecí na Rakovník zůstane ještě měsíc uzavřená. Oprava sesunutého svahu, který se na silnici zřítil v květnu, totiž bude náročnější, než cestáři předpokládali. Původně měla být silnice znovu průjezdná v pondělí, lidé ale i nadále budou muset jezdit desetikilometrovou zajížďkou.

Dělníci sice na opravě pracují i o víkendech, stále ale není hotovo. Cestmistr František Frolík vysvětluje, že nikdo úplně přesně nevěděl, co svah udělá, přestože byly určité průzkumy. Nikdo ale nečekal, že bude tolik nestabilní. Zpevňování svahu teď navíc komplikuje déšť, na odkryté části se proto musí pokládat fólie, aby se pískovec nerozmočil. 

Starosta Nového Strašecí Karel Filip (ČSSD) je z prodlužujících se oprav rozčarován, protože cesta do Rakovníku po objíždce měří místo 13 kilometrů o deset víc. „Usilovali jsme o to, aby se jezdilo aspoň jedním jízdním pruhem, ale bylo by to nebezpečné, protože zemina ze shora padá i do toho třetího pruhu,“ vysvětluje Filip. Silnice by měla být znovu otevřena 23. října. Opravu sesunutého svazu platí Středočeský kraj, z havarijního rozpočtu na ni vyčlenil 20 milionů korun.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)