S demolicí pomůže Evropa

Novojičínsko – Frenštát pod Radhoštěm se zbaví zdevastovaného torza bývalé textilní továrny poblíž místního akvaparku. Pomohou mu k tomu peníze z evropských fondů. Vlídnější tvář získají i další města, peníze z unie zaplatí demolice starých objektů v sedmnácti lokalitách Moravskoslezského kraje.

Budovu takzvané Bumbalovy továrny koupila frenštátská radnice před šesti lety. Tehdy měla s pozemkem velké plány – od rekreačního areálu až po byty a parkovací dům za stovky milionů korun. Evropské peníze ale město získalo až teď, osm milionů na bourání. „V rámci projektu by mělo dojít k demolici tří nevyužívaných objektů v celém areálu. Je to hlavní budova, potom je to vyhořelý objekt a nakládací rampa,“ uvedla projektová manažerka MÚ Frenštát pod Radhoštěm Lenka Skalská a starostka města Zdeňka Leščišinová (Naše Beskydy) doplnila: „Vzhledem k tomu, že se objekt nachází v lokalitě města, kde máme dvě zařízení, tedy akvapark a autokemp, tak nepůsobí dobře. Mohou tam být různé aktivity. Těch představ je několik, ale zatím je to předčasné.“ Přijetí dotace musí ještě schválit zastupitelé. Pokud půjde vše podle plánu, zmizí továrna v polovině příštího roku.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Ve stejné době se promění i centrum nedalekých Veřovic. Také tady plánují demolici tří zchátralých domů v centru obce, dostanou na to 2,5 milionu korun. „Do budoucna bychom chtěli v tomto prostoru postavit vlastní obecní úřad, čili nějaký víceúčelový dům. Ale zároveň bychom chtěli, aby tady byla eventuálně ještě pošta nebo některé další služby pro občany,“ vysvětlil starosta Veřovic Břetislav Piterák (ČSSD).

Revitalizace z evropských peněz se dočká i dalších 15 brownfields v kraji. Regionální rada Moravskoslezsko na ně letos přidělila 140 milionů korun, na regeneraci starých areálů putovalo včetně předloňského kola už téměř čtvrt miliardy. „Další částku, přibližně půl miliardy korun, jsme převedli do nového nástroje Jessica, který umožní opět regeneraci brownfields a kromě toho také následnou obnovu městských oblastí v našem kraji,“ prohlásil mluvčí Úřadu regionální rady Moravskoslezsko Michal Sobek.

Regionální rada oznámí okruhy projektů financovaných z nového fondu Jessica ještě letos. První peníze by z něj měly být přiděleny v příštím roce.