V Praze u Anděla se srazily tramvaje, řidič zahynul

Praha - Při srážce dvou tramvají v Plzeňské ulici v Praze zemřel dnes ráno šestatřicetiletý řidič jedné z nich. Předběžná škoda činí podle Drážní inspekce zhruba deset milionů korun. Provoz byl obnoven pár minut po čtvrt na jednu po poledni. Jednou z vyšetřovacích verzí nehody jsou i zdravotní komplikace usmrceného řidiče tramvaje ještě před srážkou.

Nehoda se stala v 06:13 v zastávce Kotlářka ve směru do centra. Podle mluvčí pražského dopravního podniku Ilony Vysoudilové tam tramvaj číslo 20 zezadu narazila do tramvaje číslo 14. Policejní mluvčí Eva Kropáčová sdělila, že řidič linky 20 s největší pravděpodobností nedobrzdil a narazil do stojící tramvaje číslo 14. Vysoudilová upřesnila, že v tramvaji číslo 20 nebyli žádní cestující, protože linka teprve vyjela z vozovny. V druhé bylo šest lidí včetně řidiče.

V úseku mezi Andělem a Vozovnou Motol jezdila náhradní autobusová doprava. „Zřídili jsme speciální autobusovou linku, která jela z Řep přes Motol na metro Nové Butovice, a dále byla zavedena z Anděla po Vozovnu Motol náhradní autobusová doprava. Z Vozovny Motol do Řep autobusy jezdily,“ informovala mluvčí pražského dopravního podniku Ilona Vysoudilová.

Standardní provoz byl obnoven po více jak šesti hodinách. Příčiny nehody zatím nejsou známy, policejní mluvčí Kropáčová nevylučuje závadu ani špatný zdravotní stav řidiče. Drážní inspekce odhaduje škody na deset milionů korun.

Generální ředitel pražského dopravního podniku Martin Dvořák:

„Zpráva o úmrtí našeho kolegy, který v dopravním podniku pracoval jako řidič tramvaje od roku 1996, nás všechny velmi zasáhla. Chci jménem svým i za celou společnost vyjádřit upřímnou soustrast rodině i blízkým zesnulého kolegy.“

Reportáž Terezy Stárkové (zdroj: ČT24)

Nehody tramvají si v Praze každoročně vyžádají několik obětí na životech, v drtivé většině případů však jde o neopatrné chodce. Například koncem letošního června přejela tramvaj muže, který na zastávce Hradčanská vstoupil do kolejiště na červenou. Naproti tomu srážky tramvají se smrtelnými následky jsou v Česku výjimečné. Naposledy se taková nehoda stala v dubnu 2008 v Ostravě, kde se na jednokolejné trati střetly dvě soupravy. Nehoda, kterou zavinil jeden z řidičů tramvaje, si vyžádala tři mrtvé a 38 zraněných, z toho 13 těžce.

V Praze se jedna z nejtragičtějších nehod se stala v roce 2005 v Praze na Karlově náměstí. Při odbočování na křižovatce Ječné a Resslovy ulice vykolejila souprava a její zadní vůz narazil do lidí, kteří čekali na ostrůvku. Tehdy zemřeli dva lidé a další tři byli zraněni.