Nelegální továrna na štěpku zřejmě dostane povolení i přes protesty místních

Hodonín – Přestože nelegální výrobna dřevní štěpky na okraji Hodonína už druhým rokem ruší přes noc klidný spánek místních obyvatel, bude zřejmě fungovat dál. Její majitel Zdeněk Bábíček už si sehnal dobrozdání potřebných institucí. Místnímu stavebnímu úřadu, který majiteli podniku Petra bio hrozil půlmilionovou pokutou, tak nezbude než mu povolení k provozování areálu vydat dodatečně. Místní, kterým vadí hlučný provoz a doufali, že se zastaví, tak přijdou zkrátka.

Letos v březnu přitom hodonínský stavební úřad společnosti Petra Bio hlučný provoz zakázal a hrozil udělením půlmilionové pokuty. V červnu pak na něj poslal exekutora a mělo dojít k vyklizení areálu. Majitel Zdeněk Bábíček ale přes zákazy úřadu a stížnosti lidí z okolí továrny pokračuje ve výrobě dál. Jeho otrlost šla i přes fakt, že svůj podnik provozoval nelegálně. Fabrika byla totiž vedená pouze jako skladiště cihel. Na tuto skutečnost přitom nepřišli úředníci, kterým to přísluší, ale občané čtvrti, jež je od fabriky vzdálená pět set metrů.

„Najednou tady byl velký hluk, ve dne, v noci, o víkendech. Zjistili jsme, že tady Petra Bio vyrábí štěpku pro elektrárnu. Začali jsme se proto pídit po tom, jestli zdejší hluk odpovídá normám,“ popsala obyvatelka Hodonína Edita Divácká. Vloni v srpnu podali stížnost na hygienickou stanici. Hygienici lidem odpověděli, že všechno je v pořádku. „Nemohl jsem spát, díval jsem se do stropu a čekal, kdy ten hluk přestane,“ přiblížil svoje pocity Petr Schmied z Hodonína.

Dřevěná štěpka
Zdroj: ČT24

A tak i přes rozhodnutí stavebního úřadu o vyklizení areálu a jeho zavření Bábíček dělá vše pro to, aby mohl vyrábět dál. Mezitím si totiž požádal o změnu využití území, hygieniky o stanovisko k dodržování hlukových limitů, hasiče a inspektorát bezpečnosti práce o stanovisko k bezpečnosti provozu. Ti všichni mu jeho „ilegální“ podnik posvětili. „Pro nás to znamená jediné, že mu to budeme muset povolit,“ uvedla Ivona Lexová ze hodonínského stavebního úřadu. Dostane však podle ní povolení jen k dennímu provozu, který musí skončit do 22 hodin.