V olomoucké zoo se narodil mravenečník velký

Olomouc - V olomoucké zoo na Svatém Kopečku se v těchto dnech narodilo mládě mravenečníka velkého. Jde o vůbec prvního potomka tohoto druhu narozeného v Česku. Zoo dočasně uzavřela pavilon, kde rodinka mravenečníků přebývá. Chce mravenečníkům zajistit klid, aby nenastaly možné komplikace, sdělila mluvčí zoo Hana Labská.

Mládě přišlo na svět ve venkovním výběhu přímo před zraky návštěvníků. Narodilo se samičce Pie a samci Sylvinovi. „Po porodu se matka s mládětem odebrala do ubikace, kde byla pro jistotu oddělena od samce, který byl porodu přítomen,“ uvedla Labská. Druhý den po porodu novorozená samička vážila 1740 gramů, přibývat na váze začala až po několika dnech. „Po týdnu života se hmotnost malé samičky zvýšila zatím na 1800 gramů,“ doplnila Labská. Podle ní se za poslední rok v zoo celého světa narodilo pouze 20 jedinců.

První dva mravenečníky velké získala olomoucká zoo od obchodníka se zvířaty. Samci Mirek a Sylvin přicestovali na začátku roku 2004. Po čtyřech letech Mirek odcestoval do zoo v Dortmundu a do Olomouce za něj putovala samička Pia. Od té doby zoo doufala v přírůstek nového mravenečníka.

  • Mravenečník velký zdroj: http://zoo-olomouc.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2887/288689.jpg
  • Mravenečník velký zdroj: http://zoo-olomouc.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2887/288683.jpg
  • Mravenečník velký zdroj: http://zoo-olomouc.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2887/288660.jpg

Mravenečník velký se vyskytuje ve Střední a Jižní Americe, kde žije výhradně na zemi v řídkých lesích a savanách. Žije samotářsky a aktivní je převážně ve dne. Březost trvá okolo šesti měsíců. Mládě po narození váží asi 1,5 kg a samice ho nosí na zádech. Osamostatňuje se po půl roce života a dospívá asi ve dvou letech. Denně spotřebuje až dva kilogramy potravy, kterou tvoří převážně různé druhy mravenců a všekazů, což představuje asi 30 tisíc larev, kukel a dospělých jedinců tohoto hmyzu.

V zajetí se mravenečníci živí směsí mléka, vajíček, minerálních látek a vitamínů, krupičné kaše a banánů. K obědu mívají hustší směs tvořenou rozmixovaným drůbežím nebo hovězím masem, ovesnými vločkami, banány nebo jablky a vitamíny. Přidává se také trochu rašeliny. Jako pochoutku dostávají malé myši a novorozené potkany.

Olomoucká zoo mravenečníky chová od roku 2003. Od té doby se jim narodila čtyři mláďata. Kromě mravenečníků velkých chová také mravenečníky čtyřprsté.