V bývalém vojenském areálu vyrostou byty i domov pro seniory

Jihlava – V bývalém vojenském areálu v obci Lavičky na Žďársku staví soukromý investor nadstandardně vybavené obytné domy. Následovat by měla stavba domova pro seniory s více než 100 lůžky. V Rančířově u Jihlavy pak řeší využití bývalých armádních budov pronájmem. V dalších malých obcích na Vysočině se využití pro někdejší armádní nemovitosti nepodařilo najít ani po řadě let.

Obec Lavičky prodala bývalý vojenský areál asi před čtyřmi lety. Soukromý investor tam podle údajů zveřejněných na internetu plánuje postavit desítky bytů v řadových rodinných domech a vilových domech. Pak by měl přijít na řadu domov pro seniory. Podle starosty Jana Havelky teď startuje první etapa výstavby. „Všechno by to mělo být hotové do tří let. Jsme rádi, že tu něco takového bude,“ řekl starosta Laviček. V obci bydlí necelých 500 obyvatel. Pokud jejich počet stoupne, zvýší se podle starosty i obecní příjmy.

Rančířov u Jihlavy dostal bývalá kasárna od ministerstva obrany asi před dvěma lety. Budovy pronajímá firmám. Podle starosty Jaroslava Pecha z toho má obec užitek, ale zároveň musí dávat peníze do oprav; zatím se obnovovaly omítky, vrata a okna. Loni to stálo skoro devět milionů korun, letos to bude podobná částka. „Všechno bylo totálně vybydlené, rozkradené,“ přiblížil Pech. Problém je podle něj i to, že obec dostala jen budovy. Pozemky mimo budovy, včetně zpevněných ploch a například i vodovodu a kanalizací, podle něj drží Pozemkový fond. „Stalo se nám na dvou místech, že restituentům dali pozemky i s cestou,“ uvedl.

Uplatnění někdejších vojenských areálů není jednoduché

Bývalé sklady vojenského zdravotnického materiálu v Panských Dubenkách na Jihlavsku se obci podařilo prodat před čtyřmi lety. Koupil je podnikatel v agroturistice s tím, že se postará o využití. „Pořád se tam nic neděje. Sliboval, ale nesplnil nic,“ posteskl si starosta Panských Dubenek Teodor Vyhlídal.

Hněvkovice na Havlíčkobrodsku dostaly bývalá kasárna asi před devíti lety s tím, že je přemění na byty. Při převzetí se obec zavázala, že kasárna neprodá, na přestavbu ale peníze nemá. „Zatím jsme to nechali být,“ konstatoval starosta Václav Šťastný. Na využití čeká několik let i bývalá vojenská budova v Senožatech na Pelhřimovsku.