Olomoucká radnice znovu řízla do Rudolfovy aleje

Olomouc - Olomoucká radnice dnes zahájila druhou etapu kácení a obnovy historické Rudolfovy aleje ve Smetanových sadech. Podle původního plánu se do ní měla pustit až v roce 2014. Město se rozhodlo urychlit obnovu zbylých stromů kvůli jejich špatnému stavu. Obnova druhé části historické Rudolfovy aleje přijde na 12 milionů korun.

„Předcházela tomu celá řada posudků a vyjádření odborníků. Dřevo je ve velice špatném stavu a takové stromy je nebezpečné v parku nechávat,“ uvedla pro ČT vedoucí zahradnického úseku olomouckého Výstaviště Flora Naděžda Krejčí.

Rudolfova alej, o jejíž založení se postaral olomoucký arcibiskup Rudolf Jan Habsburský, byla už ve 20. letech 19. století oblíbeným místem vycházek Olomoučanů. O potřebě obnovy aleje odborníci diskutovali od 70. let minulého století, už tehdy stromy měly problémy. V první etapě obnovy, která začala předloni v říjnu, padlo k zemi 146 stromů v úseku od ulice Wolkerova po restauraci Fontána. Výsadba zhruba 150 nových kaštanů začala loni v říjnu a skončila v polovině listopadu.

Vedoucí olomouckého odboru životního prostředí Petr Loyka: „Dvě etapy jsou z důvodu zájmu ochrany přírody. To nejsou jenom plíce města, ale taky cenný domov pro zajímavé druhy živočichů, zejména pro netopýry, ptáky a hmyz.“

Ve druhé etapě radnice nechá pokácet 44 stromů v prostoru od restaurace Fontána po Polskou ulici. „Budou to zase stromy z Brunsu nedaleko Hamburku. Dovezou je v kamionech a doufám, že výsadba bude mít úspěch tak jako v loňském roce,“ dodala Krejčí. Druhá etapa projektu rovněž počítá s rekonstrukcí povrchu komunikace a s instalací nového mobiliáře včetně veřejného osvětlení ve zbývajícím úseku aleje. První její část se už stejných oprav dočkala.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)