Pardubický fond čaruje s veřejnou soutěží. Ovšem protiprávně

Pardubice – Výběrové řízení na pronájem bývalé prodejny v centru Pardubic napadli nejen oba zájemci, kteří se soutěže zúčastnili, ale za protiprávní označili její průběh i někteří právníci. Městský rozvojový fond totiž soutěž ukončil bez vítěze a vypsal nový tendr. Ovšem učinil tak až poté, co otevřel obálky s nabídkami obou zájemců. Nesprávný postup městské firmy kritizuje i samotná radnice.

„V případě, že ty dvě obálky s cenovými nabídkami byly otevřeny a vypsalo se nové výběrové řízení, nejde o správný postup,“ řekla pro ČT pardubická primátorka Štěpánka Fraňková (SPP). Výběrového řízení na pronájem komerčních prostor v centru Pardubic se zúčastnili třeba manželé Spolkovi. Podmínky soutěže splnili, pak ale Městský rozvojový fond soutěž nečekaně zrušil. Následně její podmínky změnil a vypsal nové výběrové řízení.

Fond se hájí tím, že soutěž byla neúspěšná. Nepodařilo se totiž shromáždit více než dvě cenové nabídky a obě prý byly příliš nízké. „Naším zájmem bylo získat zajímavé nájemné, a ne takové, které v těch obálkách bylo,“ říká místopředseda představenstva MRFP, a. s., Ondřej Hlaváč (Pardubáci).

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Nestandardní výběrové řízení teď posuzují právníci. Rozvojový fond totiž podle některých z nich mohl jednat protiprávně. Není tedy vyloučeno, že druhé výběrové řízení na pronájem lukrativních prostor bude muset fond nakonec zrušit. Soutěž, vypsaná městskou organizací, by tak skončila blamáží.