Jihlavské kanály zkoumá policie

Jihlava – Projekt na přestavbu kanalizace v Jihlavě vyšetřuje policie. Město podalo dvě trestní oznámení na Svaz vodovodů a kanalizací Jihlavsko (SVAK), který projekt připravoval. Hledá viníka, který může za to, že Jihlava přišla o čtvrtmiliardovou dotaci z Evropské unie. Kvůli průtahům ve výběrovém řízení na dodavatele se totiž stavba nedá včas dokončit a tím šance na vyplacení celé dotace padá.

Šest let připravovaný projekt na přestavbu jihlavských kanálů zkrachoval, ani se nazačalo stavět. Prostřednictvím policie teď radnice hledá viníka. „Někoho, kdo způsobil škodu městu ve výši 10 milionů eur. A domníváme se, že ve SVAKu je zadržován majetek města,“ řekl pro ČT náměstek jihlavského primátora Petr Pospíchal (ČSSD). Svaz vodovodů a kanalizací, jehož majoritním vlastníkem je město Jihlava, jakékoli pochybení odmítá.

Jeho předsedou je starosta Dobronína Jiří Vlach. Podle něj mohla Jihlava celou dobu činnost svazku důkladně kontrolovat, smysl trestních oznámení proto vůbec nechápe. „Já ručím krkem za to, že dotyčné dokumenty a hospodaření jsou naprosto v pořádku a průhledné, čili tohle hodnotím jako sprostý výmysl vedení města Jihlavy.“ Jihlavský primátor Jaroslav Vymazal (ODS) považuje prostředky za zmařené. „A my se jako hospodáři ptáme, kdo je zmařil,“ dodává.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Jihlava svaz obviňuje také z nezákonného zadržování peněz z nájemného za kanály, podala už trestní oznámení. Vlach hodlá městu oplatit stejnou mincí: „Je to skutečně absurdní a svědčí to o určitém chaosu, který ve vedení města vládne. Podáme zřejmě na Jihlavu trestní oznámení pro křivé obvinění.“ Zastupitelé Jihlavy už dřív rozhodli, že ze SVAKu vystoupí. Nyní musejí ale urychleně řešit rekonstrukci kanálů ze svého, protože bez ní je zastavený veškerý další rozvoj města.