V Čáslavi kvůli Romům zakázali pití alkoholu na veřejnosti

Čáslav (Kutnohorsko) – Vyhlášku, která zakazuje pití alkoholu na veřejnosti, schválili čáslavští zastupitelé. Radnici k tomuto opatření přiměly problémy s Romy, kteří se v poslední době přistěhovali do města. Zhruba stovka Romů z celé země se nastěhovala do čáslavských hotelů a ubytoven a jejich majitelé za to inkasují sociální příspěvky od státu.

„Chceme předejít tomu, co se stalo v jiných městech. I když samospráva má samozřejmě omezené kompetence,“ řekl starosta Jaromír Strnad (ČSSD). Poukázal na situaci ve Šluknovském výběžku, kde se kvůli údajně zvýšené kriminalitě Romů od srpna konalo několik protiromských demonstrací a na bezpečnost tam dohlíží pořádkové jednotky z Prahy.

V Čáslavi podle starosty majitelé čtyř ubytoven přišli na to, že je výhodné ubytovávat sociálně nepřizpůsobivé. Snadno naplní své kapacity a získávají od státu výdělek v podobě inkasovaných dávek hmotné nouze. Například do hotelu Bílý kůň na náměstí majitelka údajně nastěhovala 50 sociálně nepřizpůsobivých lidí. Dnes jich je tam o něco méně, celkem je ale nepřizpůsobivých Romů ve městě zhruba stovka. Potíže jsou hlášeny i v ubytovnách v budově bývalé školní jídelny či výrobny oděvů. Například romští obyvatelé hotelu Bílý kůň ale tvrdí, že se chovají slušně. Problémy podle nich vznikají především v hernách

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Zákaz pití alkoholu neplatí plošně, ale týká se hlavně ulic v centru města. „Nejedná se o okrajové obytné části, jedná se hlavně o to centrum,“ uvedl starosta. Do vymezené zóny podle něj spadají i tři ze čtyř ubytoven obývaných Romy. „Snažili jsme se je do toho samozřejmě zahrnout,“ dodal. Dalším preventivním krokem má být od začátku příštího roku omezení provozu heren.

Kromě zákazu pití alkoholu také radnice změnila způsob, kterým bude vyplácet dávky. „Budeme část příspěvku na živobytí vyplácet ve formě poukázek a to konkrétně ve výši 60 procent,“ přiblížil místostarosta Jiří Havlíček. Město současně jedná s majiteli problémových domů. Jejich obyvatelé z Čáslavi nejspíš nakonec zmizí. S majitelkou hotelu Bílý dům se radnice domluvila, že hosté odejdou do konce roku, další budovu město odkoupí od majitele.

Herna
Zdroj: ČT24

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková dnes řekla, že situaci v Čáslavi bude sledovat, a pokud by se zhoršila, určitě do města zavítá. Problém s majiteli ubytoven podle ní nemá jednoduché řešení, protože nelze omezovat jejich vlastnická práva. „A dělat to v právním státě ani nechceme. Ale je potřeba přemýšlet o tom, jak by radnice mohly zasáhnout, aby majitelé nezneužívali sociální dávky a netvořili romská ghetta,“ dodala.

Podle Šimůnkové je potřeba s těmito podnikateli navázat dialog a domluvit se na rozumných podmínkách. Další cestou je regulovat vyplácení doplatku a příplatku na bydlení. V tomto směru podle ní radnice mají určitý manévrovací prostor, byť jsou jinak jejich pravomoci omezené.

Vláda by měla ve středu projednat návrh opatření, díky nimž chce zvládnout problémy s ghetty. Těchto chudinských míst by mohlo být v Česku už kolem čtyř set. Kabinet mimo jiné počítá s tím, že výplata sociálních dávek bude vázána na řádnou školní docházku dětí nebo na veřejně prospěšnou činnost dlouhodobě nezaměstnaných. „Je potřeba, aby lidé za ty sociální dávky museli něco udělat,“ souhlasí Strnad.