Šluknovsko čeká další rušný víkend se dvěma demonstracemi

Varnsdorf/Rumburk – Situaci ve Šluknovském výběžku se stále nedaří zklidnit. Místní chystají na nadcházející víkend hned dvě akce, při kterých chtějí protestovat proti problematickému soužití s obyvateli vyloučených lokalit a proti představitelům měst. Do Varnsdorfu svolali místní obyvatelé na následující sobotu několikakilometrový pochod, v sousedním Rumburku uspořádá spolek Občanský odpor mítink. Policie se zatím zabývá incidentem z minulého týdne, kdy čtyřiadvacetiletý muž s mačetou navštívil restauraci ve Varnsdorfu a ohrožoval její hosty. Nyní si vyslechl obvinění z nebezpečného vyhrožování a výržnictví, hrozí mu proto až tříleté vězení.

Varnsdorfský incident se stal v neděli večer, mladý muž v restauraci vyhrožoval násilím, hrozbu zdůraznil mačetou, kterou třímal v ruce. „Začal vyhrožovat hostům fyzickou likvidací – že je poseká, že to tam dopadne jako v Novém Boru,“ popsal událost policejní mluvčí Vojtěch Haňka. Muž ale z podniku náhle odešel, aniž by někoho napadl, a zbraň odhodil do křoví.

Demonstrace proběhnou v sobotu odpoledne

Podle serveru idnes.cz byl muž, který vyhrožoval hostům varnsdorfské restaurace, člen romské komunity. Vztah mezi ní a zbylými obyvateli města je v posledních týdnech velmi vyhrocený. Může to být patrné i z pochodu, který svolala skupina místních mladíků na sobotu 13:30. Zatím není zřejmé, kolik lidí se pochodu zúčastní, trasu už radnice zná. „Mají trasu naplánovanou přes Žitavskou ulici, tedy kolem ubytovny Sport, až k německým hranicím a zpátky. Dohromady má pět kilometrů, začíná z toho být turistický kroužek,“ ironizoval protest místostarosta Josef Poláček.

V Rumburku by nespokojení lidé neměli pochodovat, radnici podle mluvčí Gabriely Doušové oznámili, že se budou zdržovat v parku Rumburské vzpoury, kde se sejdou v 15 hodin. „Akci pro 300 lidí nám oznámil pan Mašín, respektive místní hnutí Občanský odpor,“ upřesnila mluvčí.

Zakladatel Občanského odporu Josef Mašín stál na samém začátku současných protiromských akcí, když 26. srpna svolal mítink na rumburské náměstí, na nějž přišlo na 1 500 lidí. Většina z nich se po jeho emotivním projevu vydala na neohlášený pochod městem, který policie zpočátku nezachytila, proto vyvrcholil výtržností u domů romských rodin. Mašín tehdy odmítl, že by byl extremista. Současně však přijímal gratulace od lidí, kteří na sobě měli oblečení značek, jež jsou velmi populární mezi pravicovými radikály.