Rousínovské „taxi“ vozí seniory k lékaři i na nákup

Rousínov - Rousínovské radnice zřídila pro své seniory výjimečnou službu. Ti, kteří mají zdravotní handicap anebo mají nárok na sociální služby, mohou od začátku září využít k odvozu na nákup, k lékaři, na úřad či na autobus místní „taxi“. Za paušální poplatek 60 korun je služba dostupná každému, kdo pomoc potřebuje.

„Když se domluví dva, stojí je to třicet korun a když tři, dvacet,“ provedl výčet poplatků za službu starosta Rousínova František Havíř. Slovo taxík ale rozhodně používat nechce. „Je to služba navíc, kterou pro nás dělají pečovatelé, kteří mají na provoz aut a dovoz klientů licenci, kterou radnice samozřejmě nemá,“ vysvětlil starosta.

Rousínovští tímto způsobem chtějí vyřešit hned několik problémů. Pomoc seniorům, kteří už si sami pomoci nedokáží, a nemožnost využít k rozšíření dopravu Integrovaného dopravního systému. „Zvažovali jsme to. Jenže autobusy i mikrobusy IDS musí mít svoje zastávky, na něž musí člověk dojít. A například u zdravotního střediska prostě zřídit zastávka nejde,“ vysvětlil starosta. Autem to je navíc pro všechny zájemce mnohem jednodušší. Nasednou u domu, vystoupí tam, kde potřebují a pak se opět nechají přivézt až ke svému bydlišti. A všechno jde samozřejmě rychleji.

„Taxikáři“ z pečovatelské služby, která se této služby ujala, přitom najedou i několik desítek kilometrů. Rousínov dnes tvoří sedm někdejších a od centra města vzdálených vesnic, které se k němu připojily a tři z nich například dnes nemají ani obchod s potravinami.

Služba za paušální poplatek samozřejmě zdaleka nepokrývá skutečné náklady. Dvě třetiny z nich na sebe vzala obec. Nemá přitom spočítáno, na kolik ji tato sociální služba vyjde. „To se ještě uvidí za čas. Stejně jako to, jestli bude o tuto službu zájem. Zatím ji od začátku září využilo 10 občanů,“ dodal starosta.

NO COMMENT: Rousínovské "taxi" pomáhá seniorům (zdroj: ČT24)

Podle pečovatelky Julie Havířové, která šéfuje místnímu Domu pokojného stáří, jen jejich klientů, kteří by mohli službu využít, je kolem dvacítky. A další desítky využívají služby jiných pečovatelských institucí.