V Ústí nad Labem nabízely práci zahraniční firmy

Ústí nad Labem - Úřad práce Ústeckého kraje dnes uspořádal první přeshraniční burzu. Se svými nabídkami do krajské metropole přijelo 15 agentur a firem z Německa, Nizozemska, Rakouska a Švýcarska. Pracovní burza se setkala s obrovským zájmem, ovšem přinesla i hodně zklamání, které přinesly především podmínky k získání práce za hranicemi. Hlavním problémem jsou jazykové dovednosti uchazečů.

Možnost práce v zahraničí přilákala na první přeshraniční burzu stovky zájemců, šedesát z nich se rovnou na novém zaměstnání domluvilo. Hodně jich ale odcházelo zklamaných. „Uchazeči jsou překvapeni, že v cizích zemích se hovoří cizími jazyky. To je největší problém,“ uvedla Leona Bláhová z Eures - Evropské služby práce. Dodala, že čím lépe uchazeč hovoří třeba německy, tím lepší pozici pro sebe v Německu najde. Eva Maříková z krajské pobočky úřadu práce zdůraznila, že zájemce upozorňovali na nezbytnost dodat životopis v němčině. Podle pořadatelů burzy se bez alespoň částečné znalosti jazyka nemá vůbec cenu ucházet o zaměstnání v cizině.

Zajímavostí dnešní burzy bylo, že českým uchazečům nabídly své služby i německé úřady práce. Zájemce zařadí do své evidence, ale ti mohou být nadále evidovaní na českém úřadu práce, být v zaměstnaneckém poměru případně pracovat na živnostenský list. Musí ale s německým pracovním úřadem aktivně spolupracovat a také jasně vědět, v jakém oboru chtějí pracovat.

Poradci uchazeče upozorňují, že v Německu, kde chtějí pracovat nejčastěji, neexistuje minimální mzda. Suma, pod kterou by neměli jít, představuje zhruba 7 euro na hodinu. Za nižší částku se pracovat u sousedů už nevyplatí.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)