Liberecký kraj začíná s využitím areálu Ralsko od nuly

Liberec - Liberecký kraj bude znovu hledat využití pro bývalý vojenský prostor Ralsko včetně tamního letiště Hradčany. Původní nápad s vybudováním sluneční elektrárny, který byl podle hodnotící komise nejlepším projektem v soutěži na využití letištní plochy, totiž nevyšel. Rozvojový program zatím chybí i samotnému městu Ralsko.

Projekt fotovoltaické elektrárny schválila komise před třemi roky, od té doby ale vyrostly další elektrárny a výkupní ceny tohoto druhu energie klesly, z projektu proto sešlo. Žádný nový plán zatím kraj nemá, musí vypsat další soutěž. „Když jsme vyhlásili už konkrétní výběrové řízení, tak protože došlo do té doby ke změně podmínek, odstoupili všichni potenciální investoři,“ řekl radní Libereckého kraje pro rozvoj Vít Příkazský (ČSSD).

Situaci okolo nového plánu na využití areálu komplikuje také požadavek ministerstva dopravy na zachování letištní plochy. Ministerstvo jednalo s představiteli Libereckého kraje a obě strany přistoupily na kompromis, že letiště zůstane funkční pro menší, ultralightová letadla.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Vojenský prostor Ralsko zaujímal rozlohu250 kilometrůčtverečních, území o velikosti poloviny Prahy. Sovětská armáda ho opustila před 20 lety. Město Ralsko sází do budoucna hlavně na turistiku, v regionu ale schází služby a nezaměstnanost tu přesahuje 25 procent. „ Vidím cestovní ruch, služby, vzdělávací aktivity. Máme tam na to spousty dosud nezrekonstruovaných budov a je škoda, že chátrají dál a dál,“ uvedl starosta Ralska Miroslav Králík (ČSSD).